Sport

Tenis

Šarapova: Iza mene je najbolja godina, a tenis je zahtjevniji nego ikada!

Šarapova: Iza mene je najbolja godina, a tenis je zahtjevniji nego ikada!

Nakon što je osvojila Roland Garros i dobila čast nošenja ruske zastave na ceremoniji otvorenja Olimpijskih igara u Londonu, ruska 25-godišnja tenisačica Marija Šarapova je zaključila: Iza sebe ostavljam najbolju godinu u karijeri.

Pobjedom na French Openu je Šarapova spojila naslove na sva četiri Grand Slam turnira. Zanimljivo, uvijek u parnim godinama. Wimbledon je osvojila 2004. godine, US Open 2006., Australian Open 2008., dok je u Parizu slavila 2012. godine...

- Mnoge stvari su se posložile. Možda je meni trebalo malo više nego nekim drugim igračicama koje su uspjele osvojiti sva četiri Grand Slam naslova. Znala sam da mi je trebalo nekoliko dodatnih godina da fizički ojačam i da moja igra na zemljanoj podlozi postane učinkovitija - započela je Šarapova, te nastavila.

- Olimpijsko iskustvo je za mene nezaboravno, jer su mi to bile prve Igre. Postala sam prva ruska sportašica koja je nosila zastavu na ceremoniji otvorenja, to je bilo vrlo emocionalno. Fantastično iskustvo!

Inače, na olimpijskom turniru u Wimbledonu je Šarapova osvojila srebro. U finalu je tada izgubila od Serene Williams, koja je nedavno ustvrdila da je osvajanje četiri Gran Slam turnira u nizu moguće za bilo koju od tri vodeće svjetske tenisačice, misleći na Viktoriju Azarenku, Šarapovu i sebe...

- Pa, dobro, ona je osvojila zadnja dva. Imala je izvanrednu sezonu. Je li ikad spojila četiri u nizu? Ne znam...

Kada su joj rekli da je Serena još tijekom 2002. i 2003. godine osvojila četiri uzastopna Grand Slama, slegla je ramenima.

- Ah, tako znači. Sve je moguće, ali je sasvim sigurno tako nešto učiniti jako teško. Koliko teško? To ne bih znala, jer meni to nikada nije uspjelo.

- Tenis je danas fizički zahtjevniji nego ikada tijekom moje karijere. Recimo, još prije pet godina ste mogli doći na turnir i proći prve runde bez problema. Neću baš reći da su ti mečevi bili poput zagrijavanja, ali niste u tim situacijama morali igrati svoj najbolji tenis da biste bili sigurni u pobjedu. Danas već u 1. kolu možete naletjeti na igračicu koja možda nije dovoljno konstantna, ali ima dobre rezultate i pobjede nad top igračicama i koja vam može zadati jako puno problema. Tenis je danas sport puno veće fizičke snage, pogotovo s obzirom na napredak u tehnologiji i promjene vezane uz lopte, rekete, žice. Dosta se toga promijenilo u odnosu na prijašnja vremena i danas je svakako teže na Touru - zaključila je Šarapova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.