Sport

Tenis, Roland Garros

Roland Garros: Šarapova kompletirala Grand Slam rundu

Roland Garros: Šarapova kompletirala Grand Slam rundu

Subotnjom pobjedom (6-3, 6-2) nad Talijankom Sarom Errani u finalu Roland Garrosa ruska je tenisačica Marija Šarapova postala tek deseta žena u povijesti s kompletom osvojenih Grand Slam turnira.

Ovaj, prvi u Parizu, četvrti je u njezinoj karijeri i prvi nakon osvojenog Australian Opena prije četiri godine. Ranije je još slavila na Wimbledonu (2004.) i US Upenu (2006.).

Iskoristila je 25-godišnja Ruskinja treću meč-loptu u osmom gemu drugog seta zahvaljujući prvenstveno sjajnim servisima. Spasila je pritom i jednu break-loptu, te neuspješno trčala na dvije sjajno skraćene lopte talijanske vršnjakinje, prve tenisačice nakon Mary Pierce prije 12 godina koja je imala priliku osvojiti pariški naslov u dublu i u singlu, s obzirom na to da je u petak trijumfirala na turniru ženskih parova sa sunarodnjakinjom Robertom Vinci.

Šarapova je dominirala mečom u koji je ušla 4-0 vodstvom. Errani se uspjela vratiti na 4-2, ali ne i više od toga. U drugom je setu Šarapova povela 2-0 i 4-1, na što omalena Talijanka, koja je protekla dva tjedna, kao i čitavu sezonu, odigrala senzacionalno dobro, opet nije uspjela odgovoriti. Sve je u prvom meču ovih dviju igračica bilo gotovo za sat i 29 minuta.

Zahvaljujući sjajnom tenisu u Parizu (izgubila je samo jedan set tijekom cijelog Grand Slam turnira igranog na zemlji, od Klare Zakopalove u osmini finala), kamo je došla s naslovom pobjednice turnira u Stuttgartu i Rimu, Šarapova će od idućeg tjedna predvoditi ljestvicu najboljih svjetskih tenisačica, i to prvi put nakon točno četiri godine.

Njezina suparnica u finalu, koja je ove sezone osvojila naslove u Acapulcu, Barceloni i Budimpešti, a tijekom nastupanja u Parizu izbacila dvije ranije pobjednice (Ivanović i Kuznjecova), s 24. će se mjesta WTA-ove ljestvice prvi put u karijeri probiti unutar Topa 10, te, također prvi put u karijeri, postati najbolje rangirana talijanska tenisačica.

Za pobjedu je, osim prvog mjesta, Šarapova dobila i 1.25 milijuna eura nagrade. Errani je prošla s dvostruko manjim iznosom.

Roland Garros, ženski finale:

Šarapova (2) - Errani (21) 6-3, 6-2


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.