Sport

Nogomet, UEFA Europa Liga

Europa liga: Falcao donio novi naslov Atleticu

Europa liga: Falcao donio novi naslov Atleticu

U španjolskom finalu Europa lige u Bukureštu nogometaši madridskog Atletica s uvjerljivih su 3-0 pobijedili Athletic iz Bilbaa, a čovjek odluke s dva je pogotka bio Kolumbijac Radamel Falcao.

Nakon 2010. godine po drugi puta u tri sezone Atletico je pobjednik Europa lige. U okršaju s rivalima iz Primere pokazalo se da je napadački potencijal momčadi trenera Diega Simeonea presnažan za baskijsku momčad. Madriđani su poveli već u 7. minuti fantastičnim potezom svog najboljeg strijelca Falcaa.

Primivši loptu u polukontri po desnoj strani Kolumbijac je ušao korak-dva u kazneni prostor Athletica, te potom s dvojicom braniča ispred sebe iskosa s desne strane iznenada naciljao i pogodio suprotnu stranu Iraiozoza za svoj 11. pogodak sezone u ovom natjecanju.

Nakon dvadesetak minuta igre s druge je strane prvi puta zaprijetio i najbolji topnik momčadi iz Bilbaa Fernando Llorente koji je dobro proigran od Herrere iz trka šutirao malo pored lijeve vratnice.

U 34. minuti ponovo je na sceni nezaustavljivi Kolumbijac. Na dodavanje Turčina Arde Turana Falcao je primio loptu na šest do sedam metara ispred gola Baska, potom je varkom na tlo "složio" jednog, "zaljuljao" drugog braniča Athletica i mirno zabio za 2-0. Bio je to njegov 29. zgoditak u isto toliko nastupa u Europa ligi tijekom ove i prošle sezone.

U drugom su poluvremenu dijelom i zbog opreznije igre Atletica Baski u nekoliko navrata opasno prijetili, no nije bilo kvalitetne završnice, a onda je sve dvojbe oko pobjednika razriješio Brazilac Diego. Najbolji asistent natjecanja pridružio se najboljem strijelcu Falcau postigavši lijep pogodak iz solo-prodora za konačnih 3-0. Vukao je loptu Diego od sredine terena sve do ulaska u šesnaesterac Athletica gdje je lažnjakom prevario braniča, te ljevicom pogodio suprotni vratarev kut u 85. minuti.

Nadvisio je tako trener Atletica Diego Simeone starijeg sunarodnjaka na klupi Athletica Marcela Bielsu, te postao prvi argentinski trener koji je osvojio Europa ligu odnosno sve prethodne inačice ovog natjecanja. Simeone je i treći kojem je to uspjelo kao igraču i kao treneru budući je u Interovom dresu osvojio Kup UEFA-e 1998. godine.

Prvi strijelac natjecanja drugu sezonu zaredom je Radamel Falcao. Lani je za također osvajača Europa lige, Porto, zabio 17, a ove sezone 12 zgoditaka.

Zanimljivo, premda su prošle samo dvije godine od prethodnog slavlja Atletica u finalu Europa lige, u večerašnjem sastavu na početku susreta nije bilo niti jednog igrača iz finala iz 2010. godine.

Europa liga, finale:

Atletico Madrid - Athletic Bilbao 3-0 (Falcao 7, 34, Diego 85)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.