Sport

Nogomet, Liga prvaka

Bayern nakon lutrije jedanaesteraca u finalu LP!

Bayern nakon lutrije jedanaesteraca u finalu LP!

Nogometaši minhenskog Bayerna izborili su finale Lige prvaka na svojoj Allianz Areni svladavši u uzvratnoj utakmici polufinala Real u Madridu boljim izvođenjem jedanaesteraca.

U odličnoj nogometnoj predstavi na Santiago Bernabeuu Bayern je uspio eliminirati Real nakon što je regularni dio završio identičnim rezultatom kao i u prvom susretu u Münchenu, odnosno 2-1 za domaćine.

Iznimno je uzbudljivo bilo u prvih pola sata kada su postignuta sva tri pogotka, uz još nekoliko vrlo dobrih šansi, posebno gostiju iz Njemačke. Susret su prvom dobrom akcijom otvorili domaći, ali je Neuer bio na mjestu i otklonio opasnost.

No, već u 5. minuti Alaba je unutar vlastitog kaznenog prostora u klizećem startu pokušao blokirati udarac Di Marije, a lopta ga je pogodila u ruku. Mađarski sudac je to okarakterizirao dovoljnim za najstrožu kaznu, a siguran izvođač bio je Cristiano Ronaldo. Bio je ovo Portugalčev 25. uspješno realizirani udarac s bijele točke u nizu, a kasnije će se pokazati i posljednji u seriji. Ujedno je Realova "sedmica" došla do 20. pogotka u "nokaut-fazi", a jednako toliko ima u natjecanju po skupinama.

Samo tri minute kasnije Alaba je probio lijevi bok Realove obrane i idealno pronašao Robbena unutar peterca domaćih. Nizozemac je sa samo tri metra pucao preko gola. U tim je trenucima Bayern preuzeo terensku inicijativu, no iz jedne polukontre nogometaši Josea Mourinha povećali su prednost. Özil je odličnom dubinskom loptom pronašao Ronalda koji je za dlaku izbjegao zaleđe te malo s lijeve strane unutar šesnaesterca poentirao u bliži Neuerov kut.

Niti 2-0 za "kraljevski klub" nije oduzelo elan gostima koji su svoju dominaciju nakon još jedne izgledne prilike Gomeza i Riberyja u 27. minuti pretvorili u smanjenje rezultata. Na Kroosov ubačaj s desnog boka Marija Gomeza je u pokušaju da stigne do lopte srušio s leđa Pepe, te uz jedanaesterac zaradio i žuti karton. Udarac Robbena vršcima je prstiju dodirnuo Casillas, ali je lopta ipak odbivši se od desne vratnice završila u mreži.

Većim dijelom susreta Bayern je bio bolja momčad, a Gomez je u dva navrata uspio promašiti vrlo izgledne prilike na pet metara od vrata Reala.

Istekom 90 minuta tempo je u produžecima osjetno pao, a zanimljivo je da je gostujući trener Juup Heynckes izvršio samo jednu izmjenu. Umjesto Riberyja, u 95. minuti ušao je Thomas Müller, a cijeli su susret na klupi proveli hrvatski reprezentativci Ivica Olić i Danijel Pranjić.

Prava drama viđena je prilikom izvođenja kaznenih udaraca koje je domaći strateg Jose Mourinho pratio na koljenima.

Prvi je pucao Bayern, a Alaba je vrlo precizno loptu poslao u donji lijevi kut, dok je Casillas otišao u svoj desni. Potom je Neuer pročitao udarac Cristiana Ronalda koji je gađao prizemno u svoju lijevu stranu. Nakon finala u dresu Manchester Uniteda protiv Chelseaja Ronaldo je još jednom promašio kazneni udarac u tako važnom trenutku.

Na 2-0 za goste povećao je Gomez uputivši loptu u desnu, a Casillasa u njegovu lijevu stranu. Novi šok domaćim je navijačima priredio Kaka kojem na isti način gotovo identičan pokušaj onom Ronaldovom ponovo brani Neuer. No, tada na scenu stupa kapetan Reala Iker Casillas koji zaustavlja kaznene udarce Kroosu i Lahmu, a između njih prvi realizirani penal za Real upisuje Xabi Alonso.

Konačni udarac nadanjima Španjolaca zadao je u četvrtoj seriji Sergio Ramos čiji je udarac završio visoko na tribinama iznad gola. Bayern je u finale sigurnom realizacijom odveo Schweinsteiger...

Jose Mourinho je kao i 2007. na klupi Chelseaja izgubio polufinale koje je otišlo do kaznenih udaraca, a tada je bolji bio Liverpool.

Liga prvaka, polufinale, uzvratna utakmica:

Real Madrid - Bayern 3-4 (2-1), prva utakmica 1-2 (Ronaldo 6-11m, 14 / Robben 27-11m)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.