Sport

Tenis, Australian Open

Australian Open: Nakon gotovo šest sati borbe Đoković obranio naslov

Australian Open: Nakon gotovo šest sati borbe Đoković obranio naslov

Naslov pobjednika prvog Grand Slam turnira sezone, u 100. finalu muškog singla od 1905. godine kada je odigran prvi Australian Open pod nazivom Australasian Championships, pripao je lanjskom pobjedniku, srbijanskom tenisaču - Novaku Đokoviću.

U meču koji je svim navijačima na prepunoj Rod Laver Areni, kao i svim gledateljima diljem svijeta putem TV-prijemnika i osobnih računala, oduzimao dah, Đoković je nakon pet sati i 53 minute lavovske borbe slomio duh i tijelo Španjolca Rafaela Nadala koji je učinio apsolutno sve što je mogao da osvoji naslov, ali to nije bilo dovoljno. Slavio je Đoković s 5-7, 6-4, 6-2, 6-7(5), 7-5.

Ova dvojica "gladijatora" su postavila i novi vremenski rekord trajanja finala nekog Grand Slam turnira. Dosadašnji rekord bio je onaj iz 1988. godine kada su se u finalu US Opena Ivan Lendl i Mats Wilander borili za naslov četiri sata i 54 minute. Đoković i Nadal su ih nadmašili za gotovo punih sat vremena.

Španjolac je bolje otvorio susret, te je oduzeo početni udarac Đokoviću u 5. gemu prvog seta. Srbin vraća izgubljeno u osmom gemu, ali Nadal u 11. ponovno radi break i u idućem servis-gemu osvaja prvi set rezultatom 7-5.

Đoković je bolje zaigrao u drugom setu u kojem je u 4. gemu oduzeo servis Španjolcu, te se ubrzo našao u prilici da servira za poravnanje na 1-1 u setovima kod rezultata 5-3. Međutim, na break-loptu Nadala Đoković radi dvostruku pogrešku i vraća Španjolca u igru za drugi set. No, Nadal je u idućem gemu, servisu za 5-5, vratio uslugu i dvostrukom servis pogreškom poklonio Đokoviću gem, a ujedno i set.

Treća dionica ovog maratona bila je jednosmjerna ulica kroz koju je Đoković protutnjao sa 6-2 nakon "samo" 45 minuta igre. Kod rezultata 4-3 u četvrtom setu u korist srbijanskog tenisača, Nadal je bio na rubu poraza. Imao je Đoković 0-40 na servis Nadala, ali je Španjolac s pet uzastopnih poena poravnao na 4-4. Nakon toga je uslijedila kratka pauza zbog zatvaranja krova s obzirom da je kiša po prvi put ove godine omela tenisače u akciji. Break-prilika više nije bilo i set je otišao u tie-break.

I tu je Đoković imao prednost od 5-3, ali je Nadal s četiri uzastopna poena poravnao i osvojio, činilo se, izgubljeni meč i odveo ga u peti set.

Španjolac je imao prednost od 4-2 u petom setu, ali ni to nije bilo dovoljno da slomi "životinju" Đokovića. Srbin je odmah u idućem gemu vratio izgubljeno, da bi u 11. gemu odlučujućeg seta napravio break za vodstvo 6-5 i servis za meč. Spasio je "Nole" i jednu break-loptu na servisu za meč, a onda je 56. winnerom u susretu zaključio susret nakon pet sati i 53 minuta igre.

Australian Open, muški, finale:

Đoković (1) - Nadal (2) 5-7, 6-4, 6-2, 6-7(5), 7-5


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.