Sport

KK Zadar

Sezona za zaborav i pouku

Sezona za zaborav i pouku

Ugovori ističu Caru, Brownu, Marčinkoviću, Vladoviću, Ivanovu, Dundoviću, Longinu i Ramljaku

Sezona 2010/11 za košarkaše Zadra dovršena je porazom u drugoj polufinalnoj utakmici Prvenstva Hrvatske, no nije uopće sporno kako će se još dugo o njoj raspravljati, a materijala za raspravu nažalost ne nedostaje...

Osnovno je pitanje da li je Uprava kluba izvukla pouke iz vlastitih, ali i iz grešaka svoji prethodnika? Prva je, a možda i osnovna greška bila bezbroj upitnika koji su se nadvili nad svodom Višnjika tek nekoliko dana pred početak netom okončane sezone.

Tko je sve nosio dres Zadra?

Ovogodišnji igrači Zadra: Marko Car, Jakov Vladović, Ivan Batur, Jurica Golemac, Hrvoje Perinčić, Mario Dundović, Pavle Marčinković, Šime Olivari, Ricardo Greer, Brandon Brown, Miro Bilan, Josip Pelczmann, Antonio Vlaić, Ive Ivanov, Ivan Tomas, Chester Mason, Devan Downey, Marko Ramljak, Jurica Žuža, Branimir Longin, Mirza Ahmetbašić, Roko Jurlina, Marino Šarlija i Mario Pešut. Na popisu su se našli samo igrači koji su u službenim ili pripremnim utakmicama kročili na parket, tako juniori koji su popunjavali momčad u polufinalu kupa nisu na njemu.

Ostaje li ili odlazi Hrvoje Perić? Dolazi li Gordan Giriček ili Ricardo Greer? Možda Greerov imenjak Marsh? Koliko može i može li uopće Hrvoje Perinčić? Tko je rezervni razigravač? Na niti jedno od tih pitanja vodstvo kluba nije znalo odgovor sve do početka sezone, a na pitanje rezervnog razigravača odgovor nije pronađen sve do dolaska Ivana Tomasa.

A samo ime Ivan Tomas povlači još jednu kardinalnu klupsku grešku, a to je lutanje kod dovođenja igrača. Ivan Tomas, Jurica Žuža, Branimir Longin, Chester Mason, Devan Downey samo su neka od imena čak 24 (slovima: dvadeset i četiri) igrača koji su ove sezone navlačili dres Zadra, bilo u službenim ili pripremnim utakmicama. Ricardo Greer i Jurica Golemac trebali su biti vođe ovogodišnje momčadi. I dok Greer nije dočekao niti jednu službenu utakmicu, Golemac je nastupio u njih tek četiri.

Kako bi stvari na parketu funkcionirale onako kako treba, igračima je potrebno osigurati i kontinuitet trenera, ali i Uprave. Ove je sezone na klupi Zadra sjedilo čak troje trenera (Jusup, Bujan, Grdović), a promjena je bilo i na mjestu kondicijskog trenera, koje je Jurica Šango napustio zbog neisplate plaća još za Jusupovog mandata.

Klupske upravljačke strukture također su doživjele korjenite promjene u odnosu na početak sezone. Umjesto Dina Perovića i Zdenka Mičića, na funkcijama predsjednika i generalnog direktora, našli su se Edvin Šimunov i Nebojša Belić, ispred čijeg imena od samog njegovog dolaska stoji prefiks v.d. Uz to, doveden je sportski direktor u liku i djelu legendarnog zadarskog košarkaša Branka Skroče, što je bio prvi znak da je Uprava barem malo progledala i uvidjela da se bez sportskog direktora ne može djelovati.

Činjenica je da je Zadar ispao iz regionalne NLB lige, i da se za nastup u istoj i naredne sezone šanse mjere u promilima, ako ih uopće ima. Ostaje tako Zadru A-1 liga, koju obavezno moraju shvatiti kao svojevrsno „čistilište", u kojem će se uspjeti riješiti tereta financijskih dugova iz prošlosti, ali i nagomilanih obveza iz prethodne sezone. Iznimno će stoga bitno za zadarsku momčad biti izbjegavanje grešaka iz prošle sezone, pa se radu treba prionuti odmah.

Tko će klub napustiti, a tko će u njemu ostati, pitanje je na koje odgovor treba doći što skorije kako bi se stiglo popuniti rupe nastale odlascima ovogodišnjih igrača. Ugovori koncem ove sezone ističu nekolicini igrača, a to su: Car, Brown, Marčinković, Vladović, Ivanov, Dundović, Longin i Ramljak.

Iluzorno bi bilo očekivati da će se Marko Car ili Brandon Brown zadovoljiti igranjem tek u A-1 ligi, pa bi Uprava već trebala početi češljati tržište u potrazi za njihovim zamjenama ukoliko oni uistinu napuste klub. Ostali igrači su mahom mladi i neafirmirani, pa bi za njihov košarkaški razvoj možda i najbolje bilo istrpjeti jednu sezonu A-1 lige u kojoj mogu stići do potpune afirmacije, ali i pokušati Zadar ekspresno vratiti u NLB.

A za ekspresni povratak u NLB trebati će Zadrani dogodine svim srcem navijati za zagrebačku trojku (Cedevita, Zagreb, Cibona), kako bi ostvarila što bolji nacionalni koeficijent i osigurala Hrvatskoj i četvrtog predstavnika u ligi, gdje bi Zadar tražio svoju šansu jer presmiono bi bilo očekivati da će Zadar dogodine skrojiti roster koji će moći konkurirati zagrebačkim klubovima u borbi za prve tri pozicije koje vode u NLB.

Sve u svemu, pred Zadrom će svakako biti zanimljivo, nadamo se ne i turbulentno ljeto tokom kojeg će se sastavljati igračka ruža za nastup u A-1 ligi. Najave sugeriraju da bi prve konkretne odgovore oko igračkog kadra mogli očekivati sredinom mjeseca lipnja, kada bi trener Grdović trebao procijeniti na koje igrače računa za sljedeću sezonu, a na koje ne...


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.