Sport

Košarka, A1 Liga za prvaka

Zagrepčani potopili Zadar i oduzeli mu prednost domaćeg terena

Zagrepčani potopili Zadar i oduzeli mu prednost domaćeg terena

Dominacija Zagreba možda se i najbolje očitala u ukupnoj valorizaciji koja je iznosila nevjerojatnih 117-64 u njihovu korist

Zadar je u utakmici, u kojoj je gubio u prvoj četvrtini 11-33, a u drugoj se vratio na samo -4, ipak teško poražen, te je tako izgubio prednost domaćeg terena za koju se dobro namučio tokom regularnog dijela sezone.

Zagreb je puno ozbiljnije ušao u susret i nakon početnih 2-2 napravio seriju 0-8 zahvaljujući prvenstveno centarskoj liniji Žorić-Heytvelt, pa je Pino Grdović pri rezultatu 2-10 bio primoran pozvati minutu odmora.

No ni ona nije bila od pretjerane koristi s obzirom da je prednost Zagreba samo nastavila rasti, a nakon sedam minuta iznosila je gotovo nevjerojatnih 19 razlike (5-24), da bi u devetoj narasla i do okruglih 20 razlike (8-28).

Za potpunu katastrofu Zadra u prvoj četvrtini pobrinuo se Petar Babić pogodivši dva slobodna bacanja za ukupnih 11-33 nakon 10 minuta igre.

Uvod u drugu četvrtinu donio je nešto ujednačeniju igru Zadra, no to nije bilo dovoljno za približavanje u kakvu-takvu neizvjesnost. Trajalo je to sve do 15. minute kad je Zadar ipak ubacio u brzinu više i u minutu i pol napravio seriju 9-0, čime je došao do rezultata 26-40, na što je gostujući trener Ivica Burić reagirao minutom odmora.

Serija Zadra nastavila se i nakon minute odmora, te se zaokružila na već velikih 17-0, što je donijelo rezultat 34-40, te potpuni povratak u utakmicu. Žorić je nakratko prekinuo seriju Zadra košem iz reketa, no uslijedila je nova ofenziva Zadrana koja je dovela do rezultata 38-42 na kraju prvog poluvremena. 

Tako je druga četvrtina završila rezultatom 27-9, te novom nadom za košarkaše Zadra kako bi utakmicu mogli zaključiti pobjedom te potvrdom prednosti domaćeg terena. Ipak, trenera Grdovića trebao je zabrinuti statistički podatak o ukupnim skokovima, u kojem je Zagreb dominirao 18-7.

Otvaranje drugog poluvremena obilježio je novi period dominacije gostiju, u kojem su napravili seriju 9-0, te poveli rezultatom 38-51. Nakon što su Zadrani prekinuli tu seriju, ušli su u korak sa Zagrebom, no nisu uspijevali doći do prigode da se vrate u rezultatsku neizvjesnost. Treća četvrtina je tako završila rezultatom 59-70, a Zadranima je ostalo još samo 10 minuta da stignu rezultat i dođu do vrlo bitne pobjede.

Međutim, do preokreta nije došlo. Lagani "povjetarac" u leđa Zagrebaša (koliko je samo puta klupa Zadra tražila korake), te ozljeda Batura u trenutku kad je ušao u seriju ubačaja, onemogućili su Zadrane da nadoknade zaostatak. Nekako u isto to vrijeme razigrao se Zagrebov centar Heytvelt koji je u posljednjih 14 minuta utakmice zabio čak pet trica bez promašaja, koje su dovele do rezultata 70-88 tri minute pred kraj susreta.

Do kraja su se susreta još dodatno razigrali Mulaomerović i Simon, te su zaokružili pobjedu Zagreba na 79-98.

Apsolutno je nezaustavljiv bio centarski dvojac Zagreba Žorić-Heytvelt. I dok je Žorić trpao koš Zadra iz reketa i zabio 29 koševa, te pritom ostvario monstruoznu valorizaciju 47, Heytvelt je u maniri pravog beka šutera gotovo nepromašivo gađao trice (6/8). Mulaomerović i Simon već su tradicionalno inspirirano odigrali protiv Zadra te su zabili 16, odnosno 19 koševa.

Kod Zadra je Marko Car nešto pokušavao, te je zabio 21 koš, dok je Ivanov zabio 16, a Brown 15, no to nije bilo ni približno dovoljno da bi se ovako raspoloženom Zagrebu uopće ozbiljnije priprijetilo. Dominacija Zagreba možda se i najbolje očitala u ukupnoj valorizaciji koja je iznosila nevjerojatnih 117-64 u njihovu korist.

Zadar se tako našao pred gotovo nemogućom misijom u kojoj mu je potrebna pobjeda u zagrebačkoj dvorani Trnsko, kako bi se serija vratila u Zadar, gdje bi se tražio eventualni prolazak u finale. No, ukoliko se u igri Zadrana nešto drastično ne promijeni, pobjeda će ostati samo sanak pusti...

KK Zadar - KK Zagreb CO 79-98 (11-33, 27-9, 21-28, 20-28)

KK Zadar: Car 21 (6as), Vladović 10, Batur 6, Ahmetbašić 3, Ramljak, Dundović, Marčinković 6, Olivari 2, Ivanov 16, Brown 15, Pelczmann, Vlaić.

KK Zagreb: Mulaomerović 16, Mašić 2, Halilović, Simon (19, 8sk, 7as), Hezonja 3, Babić 4, Mavra, Bubalo, Novačić, Žorić 29 (14sk), Rančić, Heytvelt 25.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.