Sport

ZOI, Superkombinacija

Zurbriggen: Antina staza nije bila Ivičina prednost

Zurbriggen: Antina staza nije bila Ivičina prednost

Nova medalja za Hrvatsku

Svoje drugo olimpijsko srebro osvojio je hrvatski skijaš Ivica Kostelić nakon utrke superkombinacije na Zimskim olimpijskim igrama koje organizira Vancouver.

Dogodilo se to u nedjelju nakon utrke spusta i slaloma kroz koje je od Kostelića, vlasnika srebra iz iste discipline u Torinu prije četiri godine, bio bolji tek sjajni Amerikanac Bode Miller. Brončana medalja pripala je Švicarcu Silvanu Zurbriggenu koji je na time uzeo prvu olimpijsku medalju u karijeri.

Slalomsku stazu je postavljao Ante Kostelić, Ivičin otac i trener, što je postalo tema rasprava nekih skijaša na Igrama.

Brončani Zurbriggen s time nema nikakvih problema:

- Ponekad takvo što donosi prednost, ali ponekad i ne. Mislim da je staza bila postavljena tako da prednost na njoj imaju slalomaši koji su dobili priliku nadoknaditi vrijeme izgubljeno u spustaškoj utrci.

- Mislim da Ivica njom nije dobio značajnu prednost, on je sjajan skijaš koji se izvrsno snalazi na svakoj stazi, a ovo je odradio zaista dobro. Meni se sviđa to što se u slalomskoj utrci mora razmišljati, to ju čini zanimljivijom, težom i uzbudljivijom. A, treba misliti i na publiku koja prati natjecanje - veli Švicarac.

Aksel Lund Svindal imao je najbolje vrijeme spusta, no upao je u slalomsku zamku te nije završio utrku.

- Pogriješio sam deset sekundi prije kraja. Glupo, ali događa se - kazao je Norvežanin, a srebrni Kostelić objasnio:

- Zapravo su to bila jedina vrata na stazi koja su skrivala zamku. Nije prvi puta da se spominju staze koje moj otac postavi. Meni je žao što je Aksel pogriješio, bio bih sretniji da je završio utrku. Ali jednako je točno da tako postavljena vrata utrku čine zanimljivijom jer to je točka na utrci u kojoj treba uključiti glavu. Današnje staze za slalom tek su gimnastička vježba: lijevo, desno, ritam, vertikala, lijevo, desno, ritam, vertikala, ali na ovakvima se treba i razmišljati. Potičem takve inovacije, jer što će ih biti više, to će slalom biti zanimljiviji.

- Meni je očeva staza na neki način pomogla. Moram reći da smo takve kombinacije trenirali, ali moram primijetiti da nisam na tome napravio neku prednost. Nitko, barem većina skijaša, nisu imali problema.

- Inače, i dalje smatram da je slalom osakaćen. Imali smo gotovo dvominutni spust, a nakon njega pola slaloma. Jedino je dobro to što je slalom bio postavljen na način na koji je bio, što je nama slalomašima davalo prednost - kazao je Kostelić koji je slično zborio nakon osvajanja klasične kombinacije u Kitzbühelu.

Reci što misliš!