Sport

Tenis

US Open: Del Potro zaustavio Čilića

US Open: Del Potro zaustavio Čilića

Nadahnuće Marina Čilića u susretu protiv Argentinca Juana Martina del Potra trajalo je prekratko da bi najbolji hrvatski tenisač mogao računati na plasman u polufinale US Opena.

Del Potro je u četvrtfinalu posljednjeg Grand Slam turnira sezone pobijedio Čilića 4-6, 6-3, 6-2, 6-1 nakon dva sata i 33 minute igre, čime je upisao i drugu pobjedu u međusobnim dvobojima. Prvu je ostvario u dosta sličnom meču u osmini finala ovogodišnjeg Australian Opena, kada je Čilić također dobio prvi set, ali na kraju izgubio u četiri.

Ništa nije nagovještavalo ovakav epilog u ovome susretu nakon što je Međugorac odličnom igrom dobio prvi set 6-4, a u drugom je poveo s 3-1. No, u tom trenutku ga je karta stala. Servirajući pri vodstvu 3-2, imao je 40-30, ali je dva poena kasnije Argentinac, koji je stariji samo pet dana od Marina (obojica će ovoga mjeseca proslaviti 21. rođendan), stigao do prve break lopte u meču, na koju je Čilić izbacio forhend u aut.

Bio je to, nažalost, početak kraja za posljednjeg hrvatskog predstavnika u New Yorku. Umjesto dotadašnjih sjajnih preciznih i razarajućih udaraca s osnovne crte, kao što je to činio i rundu ranije u dvoboju protiv Andyja Murrayja, Čilić je počeo sve više griješiti i darivati Del Potra, ali treba istaknuti i da je Argentinac jako podigao razinu svoje igre u odnosu na prvi set i početak drugog. Čilić je nakon vodstva 6-4, 3-1 do kraja cijelog meča osvojio još samo tri gema!

Konačna statistika će u pokazati da je Čilić još jednom platio cijenu njegove i inače najveće boljke. Napravio je čak 53 neforsirane pogreške, Del Potro samo 24, pa hrvatskom tenisaču dva izravno osvojena poena više od protivnika nisu značila baš ništa. U oči upada još jedan vrlo zanimljiv podatak. Čilić nije uspio spasiti niti jednu od 8 break lopti Del Potra! I sam ih je izborio 8, realizirao tri.

Del Potro će u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta između Španjolca Rafaela Nadala i Čileanca Fernanda Gonzaleza. Podsjećamo, u gornjem dijelu ždrijeba su polufinalisti peterostruki uzastopni pobjednik ovog turnira u zadnjih pet godina i najbolji tenisač svijeta, Švicarac Roger Federer i Srbin Novak Đoković, finalist u New Yorku prije dvije godine.

Marin Čilić je plasmanom u četvrtfinale ostvario svoj najbolji rezultat na Grand Slam turnirima u karijeri, ali u New Yorku nije uspio ponoviti uspjeh Gorana Ivaniševića koji je 1996. godine bio polufinalist ovog turnira. Tada je Goran u četvrtfinalu u tri seta pobijedio Šveđanina Stefana Edberga, kojem je to bio posljednji nastup na jednom Grand Slam turniru, a u polufinalu je u četiri seta izgubio od Amerikanca Petea Samprasa. 

US Open, četvrtfinale:

Del Potro (6) – Čilić (16) 4-6, 6-3, 6-2, 6-1

Reci što misliš!