Sport

Jedrenje

Hrvatski jedriličari postižu sjajne rezultate

Hrvatski jedriličari postižu sjajne rezultate

Tonči Stipanović sutra jedri za odličje na Europskom prvenstvu klase Laser!

Prvi dan finalnih jedrenja za našeg kormilara nije dobro počeo, ušao je u cilj tek 43., međutim taj je plasman srećom mogao odbaciti kao najlošiji svoj ulaz, pa su mu se ti bodovi brisali iz ukupnog zbroja. Dan je bio težak, mnogi su upisali puno negativnih bodova. U drugom plovu finalne zlatne skupine Tonči je bio odličan četvrti.

Nakon devet jedrenja Stipanović zauzima treće mjesto. Sutra su predviđena dva posljednja plova prvenstva. Britanac Paul Goodison ima praktički čistu situaciju i morao bi se dogoditi ogroman preokret da izgubi zlato, tim više što će kormilari plasirani iza njega biti zauzeti borbom za srebro i broncu.

Daniel Mihelić je također odlično plasiran, deveti (sedmi Europljanin), teško se može uključiti u nadmetanje za medalje, međutim ovo je također izvrstan plasman našeg 22ogodišnjeg kormilara. Trenutačni poredak:

1. Paul Goodison (GBR) 22 boda
2. Pavlos Kontides (CYP) 54
3. Tonči Stipanović (CRO) 57
4. Javier Hernandez (ESP) 57
5. Tom Slingsby (AUS) 60 - ne jedri za europske medalje
6. Nick Thompson (GBR) 65
7. Andreas Geritzer (AUT) 77
8. James Sandall (NZL) 86 - ne jedri za europske medalje
9. Daniel Mihelić (CRO) 86
10. Marc de Haas (NED) 86

 

Ostali hrvatski predstavnici zauzimaju slijedeće pozicije: 18. Luka Radelić, 29. Ivan Taritaš, 44. Milan Vujasinović, 58. Tonko Kuzmanić.

 

U juniorskoj konkurenciji uoči zadnja dva plova sedmi je Filip Matika. Vodi Nijemac Philipp Buhl. Plasman ostalih hrvatskih juniora: 42. Marko Pereša, 52. Fran Peručić, 83. Ivan Kelečić, 102. Inno Gatin.

Danas u švedskom Varbergu nije bilo vjetra, pa se Svjetsko prvenstvo klase Zvijezda produžuje na sutrašnji dan rezerve. Prvenstvo je trebalo završiti danas, no posebnost formata natjecanja klase Zvijezda je da imaju dva dana rezerve.

I s ovog regatnog polja stižu izvrsne vijesti. Ako ne bude nekih većih iznenađenja sutra će sjajna sezona hrvatskog jedrenja vjerojatno biti bogatija za još jedno odličje. Posada Dan Lovrović/Antonio Arapović nadomak je osvajanja srebrne medalje u juniorskoj konkurenciji. U klasi Zvijezda juniorskim trofejima nagrađuju se kormilari do 25 godina. Dan Lovrović u prosincu puni upravo toliko. Dan je vrlo mlad ušao u klasu Zvijezda i njegov trenutačni plasman na 29. mjestu u konkurenciji koja je mahom i dalje značajno starija od njega vrlo je obećavajući. Antonio Arapović mu je novi flokist, također godište 1984., u srpnju je napunio 25, ovo im je prva zajednička sezona, odnosno bolje rečeno tek druga zajednička regata.

Najbolja posada do 25 godina je na 18. mjestu, Argentinci Rigoni /Percossi.


Reci što misliš!