Sport

A-1 Liga 2016/17

Zadrani nakon produžetka slavili na užarenim Gripama!

Zadrani nakon produžetka slavili na užarenim Gripama!
Ivo Čagalj/PIXSELL

Košarkaši Zadra ostvarili su veliku pobjedu u dalmatinskom derbiju, svladavši nakon produžetka domaću momčad Splita rezultatom 94-91

Mala dvorana Gripa bila je danas pretijesna kako bi primila sve zainteresirane ljubitelje košarke, koji su htjeli uživo pogledati veliki Dalmatinski derbi između Splita i Zadra.

Domaćin se u toj euforičnoj atmosferi koja trese "Žute" bolje snašao na početku utakmice, stvorivši ponajviše zahvaljujući raspoloženom Rančiću prednost od sedam koševa viška, 14-7. Nakon te prednosti domaćina, trener Zadra Aramis Naglić pozvao je prvu minutu odmora da upozori svoju momčad na manjak koncentracije kako u obrani tako i u napadu. 

Smanjio je odmah tricom u sljedećem napadu Vladović, međutim do kraja prve četvrtine raspoloženi dvojac Jukić - Širko lakoćom je probijao zadarsku obranu, koja je nakon prvih deset minuta igre primila čak okruglih 30 koševa. Srećom po goste, Split se nije odvojio na još veću prednost, već je Franke u posljednjim sekundama prve četvrtine još jednom zadarskom tricom popravio napadački učinak gostiju, smanjivši tako zaostatak na minus 6, 24-30.

A-1 liga, 17. kolo: KK Split - KK Zadar 91-94 A-1 liga, 17. kolo: KK Split - KK Zadar 91-94

Split je prednost od devet koševa imao u dva navrata, kod rezultata 27-18 i samo par sekundi prije posljednje zadarske trice Frankea, 30-21. 

Druga četvrtina utakmice ponudila je ipak dosta manji broj koševa, što je bilo i za očekivati, međutim puno je tome kumovala i sjajna zadarska obrana na početku druge četvrtine, kojom su gosti ostavili domaćina bez koša iz igre više od četiri minute.

Za to vrijeme, Kristijan Krajina i Ivan Ramljak složili su seriju 9-2, kojom je Zadar preokrenuo rezultat (32-33) i uspostavio ravnotežu na parketu. Uslijedila je igra koš na koš, Damira Rančića koji je vukao Split s jedne strane i Mazalina koji je u završnici prvog poluvremena predvodio momčad Zadra do prednosti od pola koša, 43-44. 

Nakon prvih dvadeset minuta igre, u redovima domaće momčadi Josip Jukić je s 13 koševa predvodio listu najučinkovitijih strijelaca, Rančić je dodao 12. 

S druge strane, Zadar je imao veću listu upisanih strijelaca ali nikoga da je zabio više od 9. Toliko je zabio Kristijan Krajina, Vladović je ubacio 7, dok su Mazalin i Barać dodali svaki po pet koševa. 

Fantastičnim otvaranjem treće četvrtine, Zadar je u samo tri minute serijom 12-2 pretrčao domaću momčad i došao do prednosti od 11 koševa viška, 45-56. Bio je to možda i dobar trenutak za prelomiti utakmicu, međutim dvije zadarske glupo izgubljene lopte, Split je kaznio istrčavanjem kontre i laganim koševima Širka i Jukića, te lakše i brže nego što se i sam nadao smanjio ubrzo zadarsku prednost na samo +5, 52-57. 

Na nešto manje od tri minute prije kraja treće četvrtine, Zadrani su još jednom stvorili dvoznamenkastu prednost, 53-63, međutim nisu to znali kako kapitalizirati. Split se za to vrijeme propisno ispromašivao u pokušajima za tri poena ali nije se Skelinova momčad predavala. Malo po malo, domaćin je napokon dočekao i taj šut te u posljednjoj minuti treće četvrtine, tricom Kedže i košem uz realizirano slobodno bacanje Kalajžića, okrunio seriju 10-0 kojom je rezultat ponovno vratio na početak, 63-63. 

Zadar je tako u trećoj četvrtini u dva navrata prosuo dvoznamenkastu prednost i došao ponovo u situaciju da u posljednjim dramatičnim minutama utakmice rješava pitanje pobjednika. 

Na dvije minute prije kraja utakmice, Zadar je poveo 79-77 koševima Baraća s linije za bacanja, na što je na isti način odgovorio i Kedžo. Novu zadarsku prednost donio je Marinković (79-81), međutim promašaje Širka i Dijana za tri poena gosti nisu kaznili, već su prvo prekršajem Marinkovića u napadu, a zatim i Baraća u obrani, ostali bez dva važna aduta zbog pet osobnih pogrešaka.

Rančić se potom prometnuo u domaćeg junaka, kad je prvo izjednačio s linije za slobodna bacanja na 81-81, a zatim u posljednjim sekundama utakmice izborio produžetak (83-83), poništivši novu zadarsku prednost koju je gostima na 12 sekundi prije kraja donio Kristijan Krajina. 

Iako znatno oslabljeni i sa već trećom utakmicom u nogama u samo pet dana, hrabri Zadrani nisu se predali. Jakov Vladović zabio je vrlo važan ulazak pod koš minutu i 45 sekundi prije kraja produžetka za zadarskih plus +3, 87-90. Više od minute momčadi koje su jedva disale na škrge izmjenjivale su se u promašajima, da bi ključan skok u napadu na 19 sekundi prije kraja nakon promašaja Kovačeviča uhvatio Ramljak. 

Nad njim je ubrzo i napravljen prekršaj, a Ivan je mirne ruke realizirao dva slobodna bacanja za 87-92. Rančić je pokušao smanjiti tricom, međutim nakon njegovog promašaja pitanje pobjednika je napokon bilo riješeno, jer je lopta ponovo došla do Ramljaka koji još jednom s linije za slobodna bacanja potvrđuje veliku i tešku pobjedu.

Konačan rezultat utakmice glasio je 94-91 za Zadar. Svaka čast igračima Zadra koji su jedva stajali na nogama ali su pokazali veliko srce priuštivši pobjedu velikom broju navijača Tornada na tribinama.  

U momčadi Zadra, najviše koševa je ubacio Boris Barać (16). Kristijan Krajina završio je utakmicu s 13 koševa i 6 skokova, Marinković je dodao 12, a Jakov Vladović je uz 11 koševa skupio velikih 6 skokova i 5 asistencija. 

U redovima poraženog Splita, Rančić je ubacio 21 koš, Kedžo 18 a Jukić 17 koševa. 

KK Split - KK Zadar   91-94   (30-24, 13-20, 14-14, 20-20, 8-11)

Split - Mala dvorana Gripe, gledatelja: 3000 

KK Split: Rančić 21, Dijan 8, Jukić 17, Filipović 5, Širko 14, Kalajžić 4, Kanaet 2, Subotić 2, Kedžo 18

KK Zadar: Vladović 11 (6 skokova, 5 asistencija), Marinković 12, Barać 16, Mazalin 7, Kovačević 9, Vraneš 4, Krajina 13, Brzoja 4, Franke 8, Bašić 2, Georgiev, Ramljak 8

Rezultati by SofaScore


Reci što misliš!

  Vezane vijesti  

 Izdvojeno