Sport

Završnica Kupa Krešimira Ćosića

Cedevita u finalu Kupa, otpor Zadra slomljen u drugom poluvremenu

Cedevita u finalu Kupa, otpor Zadra slomljen u drugom poluvremenu
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Košarkaši Zadra nisu uspjeli ući u finale Kupa Krešimira Ćosića. Cedevita je danas u polufinalnom dvoboju boljom igrom u drugom poluvremenu svladala Zadar rezultatom 92-75.

Zadrani su dosta nervozno ušli u utakmicu, ubacivši u nešto više od tri uvodne minute igre samo jedan odbijanac pod košem Kovačevića. Cedevita je takvo početno nesnalaženje Zadrana kaznila vodstvom 12-2, na polovici prve četvrtine.

Trica Baraća koja je uslijedila nakon tog zaostatka od deset koševa, kao da je rasteretila momčad Aramisa Naglića, koja je vrlo brzo novom tricom Kovačevića a zatim i polaganjem Mazalina, primorala trenera Cedevite Veljka Mršića da pri rezultatu 16-12 pozove minutu odmora.

Do kraja četvrtine Rashad James je vezao pet poena Cedevite, da bi Kristijan Krajina polaganjem u posljednjim sekundama postavio rezultat 21-14. 

KK Cedevita - KK Zadar 92-75 KK Cedevita - KK Zadar 92-75

Ulaskom velikog broja navijača Tornada na tribinu, koji su zbog sigurnosnih razloga pušteni u dvoranu tek krajem prve četvrtine, poklopila se i puno bolja igra Zadra u drugoj četvrtini utakmice. Već u uvodnim minutama Krajina, Vladović i Bašić kreiraju seriju 9-0 kojom je Zadar po prvi puta poveo rezultatom 21-23.

Pod dirigentskom palicom Jakova Vladovića, igra Zadra u napadu imala je glavu i rep. Problemi su nastupili krajem prvog poluvremena, kada Cedevita u igri s četiri mala preuzima koncepcijski rizik i dvjema tricama Jamesa i Tomasa, vraća prednost na svoju stranu (38-35).

Uzvratio je košem Brzoja, međutim polaganjem Bilana i divljačkim zakucavanjem najboljeg igrača vitamina u prvom poluvremenu Jamesa, prednost Cedevite povećana je na pet koševa viška, (42-37).

Posljednji koš u prvom poluvremenu djelo je Vraneša, tako da su momčadi na veliki odmor otišle pri rezultatu 42-39 za Cedevitu. Zadrani su drugu četvrtinu utakmice dobili rezultatom 25-21, odbivši se predati tako lako kako su neki predviđali uoči utakmice. 

Nakon prvih dvadeset minuta igre, Rashad James je s 15 koševa bio prvo ime Cedevite, Miro Bilan dodao je 12. Zadrane je s 8 koševa i 3 asistencije predvodio Jakov Vladović, Kristijan Krajina je ubacio 6. 

Ulaskom u drugo poluvrijeme Zadar se poprilično raspucao i vrlo brzo nakon dvije trice Maja Kovačevića i jedne Vladovića, ponovno poveo 50-51. Odgovor Cedevite nije se trebao dugo čekati, jer je momčad Veljka Mršića serijom 11-0 do polovice treće četvrtine povela s deset koševa viška, 61-51.

Tu prednost je do kraja treće i povećala na +12, (73-61). 

Velika individualna kvaliteta Jamesa, Boatrighta i Tomasa, koji su s vanjskih pozicija kažnjavali sve greške Zadra, te dominacija Mire Bilana pod obručima, donijela je tako Cedeviti koja je dobila treću četvrtinu rezultatom 31-22, veliku prednost uoči posljednjih deset minuta. 

Još kada je u uvodnim minutama posljednje četvrtine Boris Barać zbog osobne pogreške nad Musom a zatim i tehničke morao napustiti teren, raspala se igra ali i motiv kod igrača Zadra. Tornado je pritom uputio pogrdne uvrede igraču Cedevite zbog čega je prvi sudac utakmice Srđan Dožai zatražio prekid utakmice dok policija ne isprazni tribinu koju su ispunili zadarski navijači.

Poslije prekida u kojem su svi navijači Tornada morali napustiti dvoranu, Cedevita je rutinski privela utakmicu kraju upisavši pobjedu rezultatom 92-75. 

Zadrani su pružili dobar otpor i konačan rezultat utakmice ne prikazuje realno stanje na parketu. Veća kvaliteta i širi fond igrača Cedevite na kraju je odlučio ovaj susret, tako da će sutra u finalu momčad Veljka Mršića imati priliku osvojiti svoj peti Kup Krešimira Ćosića u nizu. 

Prvo ime utakmice, igrač Cedevite Miro Bilan završio je susret s 28 koševa i 8 skokova. Rashad James dodao je 19 koševa, Marko Tomas 9. 

Kod Zadra je najučinkovitiji bio Jakov Vladović s 14 koševa i 7 asistencija, Maj Kovačević je uz tri trice ubacio 13 koševa, Krajina se zaustavio na 11. 

KK Zadar - KK Cedevita   92-75 (14-21, 25-21, 22-31, 14-19)

Šibenik - Dvorana Baldekin, gledatelja: 500  Suci: Tomislav Vovk, Luka Kardum i Srđan Dožai

KK Zadar: Bašić 5, Vladović 14, Brzoja 5, Vraneš 2, Marinković 9, Barać 6, Kovačević 13, Mazalin 8, Franke 2, Georgiev, Krajina 11

KK Cedevita: James 19, Krušlin 7, Boatright 7, Katić 2, Žganec 7, Musa 6, Bilan 28, Begić, Rogić, Tomas 9, Arapović 7


Reci što misliš!