Sport

Ružan kraj jedne lijepe priče

Vratar Sutton Uniteda napustio klub

Vratar Sutton Uniteda napustio klub
Screenshot / BBC

Vratar engleskog petoligaša Sutton Uniteda Wayne Shaw (46) napustio je klub nakon što su britanska Komisija za klađenje i Engleski nogometni savez (FA) pokrenuli istragu protiv njega zbog sumnje da ima veze s klađenjem

Shaw se našao u središtu pažnje britanske javnosti nakon što je za vrijeme utakmice FA kupa protiv Arsenala pojeo sendvič. Problem je nastao kada je otkriveno kako je jedna kladionica prije utakmice imala ponudu da će Shaw nešto pojesti za vrijeme utakmice.

Kada je shvatio da neće igrati rezervni vratar Sutton Uniteda je u 83. minuti otišao do obližnjeg puba i uzeo sendvič. S obrokom se vratio na teren i na klupi ga pojeo. Omjer da će to učini je bio 8-1. Shaw, koji uglavnom grije klupu, kasnije je priznao kako je znao za ponudu kladionice.

"Shaw nas je nazvao i ponudio je svoju ostavku na sve pozicije u klubu i mi smo je prihvatili. Bilo je suza, ali klub je morao hitno reagirati," kazao je menadžer Paul Doswell.

Shaw je legenda kluba, a osim što je bio rezervni vratar, bio je i jedan od Doswellovih asistenata.

"Ovo je tužan kraj jedne lijepe priče," dodao je Doswell.

Shaw se branio kako je njegov potez bio šala. Međutim, priznao je kako je bio upoznat s podatkom da je jedna od kladionica u svoju ponudu uvrstila mogućnost oklade hoće li Shaw nešto pojesti za vrijeme utakmice.

"Nekoliko prijatelja mi je prije utakmice reklo o ponudi kladionice. Rekao sam im da o tome ne znam ništa, ali i da nisam jeo cijeli dan i kako bi kasnije mogao nešto pojesti. Kada smo obavili sve zamjene i gubili smo 0-2, otišao sam u kuhinju. Mislim da su neki moji prijatelji uplatili novac, ali nama u momčadi klađenje nije dozvoljeno," priznao je vratar koji ima oko 125 kg dodavši: "Sve je to bila šala."

Međutim, vodstvu kluba i menadžeru Paulu Doswellu njegov potez nije bio smiješan.

"Wayne je svojim potezom bacio sjenu na cijelu momčad. On je postao zvijezda jer ima 130 kilograma, a sada je želio dodatnu pažnju medija. Mislim da nas njegov potez nije pokazao u najboljem svjetlu," kazao je Doswell, dok je predsjednik kluba Bruce Elliott dodao: "Malo mu je slava udarila u glavu. Inače je on drag i topao čovjek."

Britanski mediji navode kako nema indicija da je Shaw zaradio novac od klađenja, ali i da je kladionica isplatila peteroznamenkasti iznos.

"Integritet u sportu nije šala. Otvorili smo istragu kako bi utvrdili što se točno dogodilo," poručio je jedan od čelnika Komisije za klađenje Richard Watson.

Utakmica je završila pobjedom Arsenala 2-0, a golove za 'topnike' zabili su Lucas Perez (27) i Theo Walcott (55).

Arsenal će u četvrtfinalu igrati protiv kluba iz pete lige, najugodnijeg iznenađenja ovogodišnjeg izdanja najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu, Lincoln Cityja. U tom susretu koji će se igrati 11. ili 12. ožujka Arsenal će biti domaćin.


Reci što misliš!