Sport

Košarka, ABA Liga

Zadar slavio nad Olimpijom u utakmici sezone i osigurao ostanak u ABA Ligi!

Zadar slavio nad Olimpijom u utakmici sezone i osigurao ostanak u ABA Ligi!
ABA liga

Cijela sezona svela se na jednu utakmicu, a iz te je utakmice Zadar izašao kao veliki pobjednik jer je s rezultatom 81-78 nadigrao Union Olimpiju i tako osigurao ostanak u ABA Ligi. Pobjeda je time veća što je Krka slavila protiv Cibone tako da bi se Zadar u slučaju poraza oprostio od regionalnog košarkaškog društva

U vrlo izjednačenom otvaranju utakmice, Zadar je prvi došao do značajnije prednosti, jer u ovakvoj utakmici i četiri koša prednosti su značajna. Tako je Zadar u 5. minuti nakon 5 uzastopnih koševa Kovačevića poveo 13-9 i time prisilio goste na minutu odmora.

U sličnom se ritmu nastavilo igrati i u ostatku prve dionice. Istina, Olimpija je nakratko preuzela prednost (15-17), no Kovačević, Barać i Ramljak bili su dovoljno skoncentrirani da vrate domaćina na 4 koša prednosti na isteku 10. minute. Na kratki predah između dviju četvrtina tako smo otišli s vodstvom Zadra 25-21.

Odmah po povratku na teren Zadar je udvostručio svoju prednost. Barać je dvaput položio i Zadar je nakon samo 57 sekundi igre stigao do vodstva 29-21, a klupa gostiju bila je primorana na svoju već drugu minutu odmora.

U nastavku nije došlo do značajnije promjene u odnosu snaga na terenu, a Zadar je malo po malo lomio protivnika i tako na polovici druge četvrtine stigao i do 10 koševa prednosti nakon slobodnog bacanja Baraća za 34-24. Međutim, Zmajčeki su brzo shvatili kako moraju mijenjati pristup te su u jednoj minuti napravili 5-0 i tako prepolovili svoj zaostatak. Aramis Naglić je reagirao sa svojom prvom minutom odmora.

Tih pet koševa razlike za Zadar prožimalo se kroz ostatak druge dionice, a velike glavobolje Zadranima stigle su u posljednjoj minuti kada je Hrovat poentirao za samo 38-35! Imao je Zadar dvaput priliku još povećati svoje vodstvo, no Frankeova ni Brzojina lopta nisu stigle do koša, pa je rezultat nakon 20 minuta igre glasio 38-35 u korist domaćina.

U sastavu Zadra su u prvom poluvremenu Barać i Ramljak postigli svaki po 11 koševa, a Kovačević je dodao 8. Kod gostiju je najopasniji bio Oliver s 13 koševa.

Iako je druga polovica susreta započela tricom Kovačevića, brzo su stigli novi problemi za Zadrane jer tricom je uzvratio Pelko, a odmah potom je i Vladović skrivio namjernu osobnu. Srećom, gosti su iskoristili samo slobodna bacanja, a ne i dodatni posjed pa je nakon samo minute igre zadarska prednost svedena na samo pola koša 41-40.

Još tri minute Zadar se držao u prednosti, ali tada je Jefferson prvo položio za izjednačenje 46-46, a potom i pogodio težak šut za vodstvo gostiju 46-48. Aramis Naglić je pozvao prvu minutu odmora u drugom poluvremenu.

Olimpijin Amerikanac još je jednom "zapaprio" Zadru tricom za 46-51, a njegovu je seriju napokon prekinuo Vladović također tricom za 49-51. U tom su se trenutku Zadrani okrenuli "napucavanju" s linije za tri poena, iz čega je najveću korist izvukla upravo Olimpija koja je dvije minute pred kraj treće dionice povela i s 9 koševa prednosti 53-62.

Dočim su Zadrani zaigrali malo pametnije i igru preselili bliže košu, stiglo je izjednačenje! Georgiev, Marinković i Ramljak napravili su seriju 9-0 i pred posljednji napad Olimpije, Zadar je stigao do 62-62. Međutim, "paklen" je igrač taj Jefferson! Samo trenutak je trebao da izmakne pažnji zadarske obrane i pogodi tešku tricu za 62-65 na kraju treće dionice. Infarktna završnica mogla se "nanjušiti"...

Odmah na otvaranju posljednje četvrtine, Zadar je vratio prednost. Prvo je položio Marinković, a odmah potom i tricu pogodio Vladović i Zadar je stigao do 67-65, a klupa gostiju je pozvala svoju prvu minutu odmora u drugom poluvremenu.

Zadarska je obrana uistinu djelovala dobro u prve tri minute završnice jer Olimpiji je dozvoljen svega jedan koš i to s linije slobodnih bacanja, a napad je koševe postizao "na kapaljku", ali ipak valja zabilježiti vodstvo 70-66 u 33. minuti utakmice.

Nažalost, Zadrani su se tada vratili onoj navici "napucavanja" za tri poena, a Olimpija to srećom nije znala najbolje iskoristiti, pa su im jedini koševi bili slobodna bacanja Jankovića za 70-69. Zanimljivo, niti nakon polovice posljednje četvrtine gosti nisu postigli koš iz igre. To se pak dogodilo u 36. minuti kada je Janković poentirao za 72-71.

Nastavili su domaćini stiskati u obrani pa ni sljedeće minute nisu primili koš, a kad je Barać zaredao pet koševa za 77-71 dvije minute pred kraj susreta, gosti su minutom odmora prekinuli zadarsku seriju.

Prve koševe po povratku na parket postigao je Vladović, i to tricu za 80-71 kada se učinilo je da je pitanje pobjednika riješeno. Međutim, Jefferson je poentirao za dva, a Barbarić je pogodio tricu za 80-76, a do kraja je ostalo samo 13 sekundi. Gosti su na liniju slobodnih bacanja ekspresno poslali Krajinu, a zadarski je centar bio precizan jednom za 81-76. Budući da je do kraja susreta ostalo samo 12 sekundi, pitanje pobjednika konačno je bilo riješeno! Tek je Jefferson stigao dodatno uljepšati svoju statistiku i poentirati za 81-78, no to je bilo manje važno jer slavlje na zadarskoj klupi i tribini je već odavno počelo...

Jednim smo okom pratili i zbivanja u Novom Mestu, a tamo je Krka slavila nad Cibonom tako da je ova ionako velika pobjeda još više dobila na težini!

U pobjedi vrijednoj ostanka u ABA Ligi s 18 koševa i 11 skokova najbolji je bio Ramljak te je s pravom ponio epitet igrača utakmice (iako je Janković skupio više indeksnih poena). Barać je ubacio također 18 koševa, a 16 je dodao Vladović, pokretač svih akcija Zadra i hrabro srce koje je zaigralo unatoč nedovoljno zaliječenoj ozljedi zgloba zbog koje bi mnogi prosjedili na tribinama. Kovačević i Marinković postigli su svaki po 11 koševa i time upotpunili kvintet dvoznamenkastih.

Naglić je najavio kako će igračima dati dva dana zasluženog odmora, a nakon još jedne uzbudljive završnice na Višnjiku, svima nam je potrebno barem toliko da se dojmovi slegnu i emocije smire...

Velika čestitka ide svim igračima Zadra jer nisu podlegli pritisku, a posebna čestitka i zahvala ide Aramisu Nagliću, treneru kojeg je u Krešinom domu dočekala "slomljena vojska" od koje je napravio prave ratnike koji su na koncu izborili ovaj ipak veliki rezultat.

KK Zadar - KK Union Olimpija 81-78 (25-21, 13-14, 24-30, 19-13)

KK Zadar: Franke, Bašić, Vladović 16, Krajina 5, Georgiev 2, Špaleta, Brzoja, Marinković 11, Barać 18, Ramljak 18, Kovačević 11, Mazalin.

KK Union Olimpija: Barbarić 6, Oliver 15, Strmčnik, Bubnić, Mulalić 5, Pelko 5, Milošević 2, Janković 17, Jefferson 20, Jurček, Hrovat 8, Janežič.

Rezultati by SofaScore

Reci što misliš!