Sport

Tražimo odgovore

Predstavnici UN Tornado predali na Gradsko vijeće pitanja o Košarkaškom klubu Zadar

Predstavnici UN Tornado predali na Gradsko vijeće pitanja o Košarkaškom klubu Zadar
Dino Stanin/PIXSELL

Danas su predstavnici Tornada predali u Grad Zadar dokument s pitanjima o stanju u KK Zadar, u nadi kako će sutra dobiti odgovore na pitanja na sjednici Gradskog vijeća

Podjećamo vas još jednom na pitanja koja je Tornado postavio vodstvu Košarkaškog kuba Zadar još 28. veljače, a koja su još uvijek ostala neodgovorena...

Financije

● Da li su se izdaci za zaposlenike prilago​dili novim okolnostima kao što je planirano predstečajnom nagodbom (mjesečni trošak na zaposlenike smanjen na cca. 100.000kn)?
● Da li se poštuje plan godišnjih bruto troš​kova za radnu zajednicu od 1.1 mil kn? Koliki je taj trošak zapravo?
● Da li je budžet ekipe iz sezone 2013/14 prešao 4,5 mil kn s uključenim troškovima igrača pod profesionalnim​ ugovorima i prvog trenera. Za sezone 2014/15, 2015/16, 2016/17 je planirana potrošnja od 4 mil. Kn, kakav je status ovogodišnjeg budžeta?
● Da li je bruto trošak igrača i prvog trenera u skladu s planom te da li se poštuje naputak da klub ne broji više od 12 igrača s profesionalnim ugovorima? str. 25/56 Plana
● Kakav je status otplate dug​ a dobavljačima i zaposlenicima koji je sklopljen po principu otplate duga u 8 godina s počekom od 1 godine?
● U predstečajnom ​ planu je predstavljen plan novčanog toka do 2017. godine, molimo direktora da prezentira javnosti trenutno stanje novčanog toka i plan za
budućnost.
● Da li je u postojećem trenutku KK Zadar nelikvidno društvo s ispunjenim​ uvjetima za stečaj? Da li u ovom trenutku kasni s plaćanjem više od 60 dana u visini 20% ukupnih godišnjih obveza?
● Kakav je status planiranog preseljenje ureda iz Jazina na Višnjik kako bi se smanjili fiksni troškovi?
● Da li se poštuje fi​skalna disciplina i pravilno planiranje troškova? str. 27/56 Plana

Zakonski akti/ Statut/ Obaveze Nadzornog odbora

● Kad je zadnji puta sazvana Skupština kluba i tko su članovi NO-a u klubu?
str. 20/56 Plana
● Da li igdje na internetu postoji poziv na Glavnu skupštinu kao i obavijest o​ sazivu iste u 2016., što je i zakonski propisano?
● S obzirom na to da je Nadzorni odbor nepotpun, predstavlja li to kršenje​ Statuta kluba?
● Tko je zamjenio bivšeg ministra Nakića u NO dok je isti bio u hrvatskoj vladi?
● Da li se poštuje plan izvještavanja, da li struka KK Zadar jednom mjesečno izvještava Nadzorni odbor o stanju u klubu (sportski i operativni dio). Ako se​ poštuje obveza izvještavanja i obveza suglasnosti Nadzornog odbora prilikom utvrđivanja organizacije i poslovne politike Društva (po Statutu), kako je moguće da Nadzorni odbor kluba tolerira i dopušta amatersko vođenje kluba, krive ​ poteze i loše rezultate? str. 27/56 Plana
● Kako Nadzorni odbor daje povjerenje osobama koje ne posjećuju utakmice  kluba na čijem su čelu (Boris) i koji ne znaju baratati osnovnim​ matematičkim pojmovima (Branko, koji kaže da je, iako teoretski nemoguće,budžet smanjen za 350%)

Marketing i komunikacija

● Što ovako amaterski organiziran i vođen KK Zadar nudi potencijalnim sponzorima i da li je ikakva ideja iz plana predstečajne nagodbe na tu temu ispunjena?
● Zašto javnost ne zna koliko je klub prodao sezonskih ulaznica i koliko je knjigovodstveno zaradio novca od prodaje redovnih ulaznica u proteklim sezonama od kada je prihvaćen plan predstečajne nagodbe?
● Zašto ne postoji kampanja za prodaju sezonskih ulaznica? U planu je naglašeno da su među ostalim prioritet povećanje i efikasna prodaja ulaznica i marketing kluba!
● Kakav je status nikad objašnjene suradnje s dobavljačem/kupcem koji ​stihijski prodaje artikle KK Zadar u trgovačkom centru Supernova; kakve koristi klub ima od toga?!
● Da li je išta učinjeno po planu organizacije prodaje hrane i pića u dvorani za ​vrijeme utakmice (alkoholna pića do 6% alkohola na utakmicama niskog rizika)?
● Što je učinjeno po pitanju otvaranja “Fan shopa” s kolekcijom artikala s motivima KK Zadar koji je direktor nekoliko puta neuspješno najavljivao? Pritom se treba podsjetiti da je direktor Boris Skroće zbog neznanja engleskog jezika koristio izraz “fun shop” što u prijevodu znači “trgovina zabavom.
● U planu predstečajne nagodbe opisuju se marketinške aktivnosti koje ce klub ​ poduzeti ne bi li povećao posjete na utakmicama (kampanje najave utakmica, Zadar TV, posjeti školama itd.), da li se to provodi?
● Kakva je generalna marketinška strategija kluba i kakve se aktivnosti provode da bi se održala vrijednost samog brenda koja je zasigurno u opadanju?
● Budući da se NO kluba i direktor žale na “nerazumijevanje” i “destruktivne sile”, što su učinili po pitanju pravodobnog informiranja javnosti o politici kluba i o​ putu gdje klub ide tj. gdje želi biti?

Sportsko-organizacijski dio

● Zašto nije osnovana B ekipa kao što je predviđeno u operativnom planu upravljanja klubom gdje bi juniori KK Zadra igrali B1 ili A2 ligu? str. 24/56 Plana
● Na početku sezone, tadašnji trener g. Ante Matulović na službenim ​ stranicama najavljivao je momčad sastavljenu od domaćih igrača, uz izjavu, citiramo “S obzirom na trenutnu financijsku situaciju koja je svake godine sve teža, moramo se jednostavno okrenuti svom omladinskom pogonu i trebamo vjerovati u naše igrače jer je Zadar uvijek bio rasadnik košarkaških talenata.” Što se dogodilo s takvom politikom?
● Budući da sportski direktor u medijima ponavlja kako je “baza premalena i da se ​ djeca danas zabavljaju na Playstationu” (opet u kontradikciji i suprotno onom
što je izjavio prvi trener na početku sezone 2016/2017, što samo svjedoči o manjku promišljanja na temu), što je isti učinio u zadnjih 7 godina da to promjeni?

Da li je KK Zadar na ikakav sustavan način uključen u promidžbu košarke i da li
vodi brigu o tome koliko djece se u Zadru bavi košarkom? Napominjemo da je
baš u dobu “Playstationa” hrvatska košarka iznjedrila mnoge talente i osvojila medalje u omladinskim kategorijama. Kakav je uopće status direktora Branka Skroče u klubu, kad mu je produžen ugovor i na temelju čega?

● U kolikom omjeru je ukupan budžet alociran u omladinski pogon kluba, s obzirom na različite najave i spomene fokusa na taj segment?
● Kako to teče jedan proces scoutinga i dovođenja novih grača u KK Zadar?
● Kako ocjenjuju povrat na investiciju u desetke igrača kojima je Zadar poslužio kao usputna stanica u karijeri?

Etika

● Da li je napravljen i stavljen u korištenje “kodeks ponašanja igrača i djelatnika
​ kluba”?
● Zašto se direktor KK Zadra Boris Skroće ne pojavljuje na svim domaćim
utakmica KK Zadra, što mu je dužnost i glavni posao?

Ovo su samo neka od pitanja na koja želimo dobiti odgovor, a u narednom razdoblju nećemo stati. Propitkivat ćemo, ukazivat ćemo i lavovski se boriti za istinu.

Dakle, ovim putem javno pozivamo osobe koje su na izvršnim funkcijama u KK Zadar da odgovore na naša pitanja, NAPOKON POKAŽU TRUNKU TRANSPARENTNOSTI i prestanu se igrati s novcem svojih sugrađana te uništavati košarkaški klub Zadar na žalost svih istinskih navijača.

Od njih tražimo sljedeće informacije:
● Javno izlistavanje ukupnog troška plaća osoba zaposlenih u KK Zadar,
● Javno očitovanje o statusu procesa otplate duga dobavljačima i zaposlenicima
temeljem predstečajne nagodbe,
​ ● Odgovore na sva ostala pitanja po točkama koje smo ranije naveli.


Reci što misliš!