Sport

Košarka, A1 Liga

Zadar na krilima Ramljaka i Kovačevića srušio Cibonu

Zadar na krilima Ramljaka i Kovačevića srušio Cibonu
Dino Stanin/PIXSELL

Pred nešto više od 4.000 glasnih navijača košarkaši Zadra su s rezultatom 90-80 nadigrali Cibonu. U redovima Zadra posebno su se istaknuli Ramljak s 23 koša te Kovačević sa 17, ali i bez promašaja s linije za tri poena.

Obje su momčadi dosta nervozno ušle u utakmicu i lakše je bilo pobrojati pogreške s obje strane nego kvalitetno odrađene poteze. Niz grešaka Zadra, koje su u 7. minuti dovele do trice Šakića za vodstvo gostiju 10-12, navele su trenera Naglića na prvu minutu odmora večeras.

Dogovor s trenerom očito nije urodio plodom, pa je Cibona relativno lako privela prvu četvrtinu kraju u svoju korist. Koševima Bošnjaka i Gospića došli su do vodstva 16-19 s istekom 10. minute.

A-1 liga, 22. kolo: KK Zadar - KK Cibona 90-80 A-1 liga, 22. kolo: KK Zadar - KK Cibona 90-80

U nastavku su Zadrani zaigrali samo za nijansu bolje i brzo se vratili u prednost, doduše minimalnu. Sve bi to izgledalo još kud i kamo bolje da obrana u dva navrata nije potpuno zakazala i zaboravila na Reynoldsa koji je lako poentirao i praktički sam održavao Cibonu u priključku.

Međutim, ni to nije dugo trajalo jer čim je Mulaomerović u igru vratio Žorića, ovaj mu je uzvratio s 4 koša i asistencijom Bošnjaku za tricu, pa se Cibona na polovici druge četvrtine vratila u prednost 30-34. Srećom, i Zadar ima svoje oružje u reketu, a to je prvi strijelac ABA Lige, Ivan Marinković. Nanizao je 6 koševa, a Ramljak je dodao dva slobodna bacanja i Zadar je minutu i pol prije kraja poluvremena stigao do prednosti 38-34.

Ako ste mislili da je Zadar do isteka 20. minute uspio sačuvati prednost, prevarili ste se. Nakon dvije uludo potrošene lopte, poentirali su Reynolds i Šakić i izjednačili rezultat na 38-38. Iako valja reći kako su gosti kod Šakićevog koša sa zvukom sirene imali pomoć sudačke trojke koja nije vidjela ili nije htjela vidjeti grešku u koracima koja je prethodila košu. Svi protesti trenera Naglića i njegovih igrača nisu urodili plodom, pa je semafor nakon 20. minute pokazivao izjednačen rezultat.

U redovima Zadra na poluvremenu su najbolji strijelci bili Ramljak i Marinković, svaki s po 9 koševa. U redovima Cibone najraspoloženiji je bio Reynolds s 10 koševa.

Trica Ramljaka na samom početku druge polovice susreta, a odmah potom i Vladovićeva asistencija iza leđa istom igraču na zakucavanje bili su dovoljni da se razbude cijele tribine, a kada je seriju Zadra 'zaokružio' Barać, Mulaomerović je morao pozvati minutu odmora već nakon dvije minute igre pri vodstvu Zadra 45-38.

Iako se Cibona nakratko vratila na zaostatak od samo 3 koša (46-43), dominacija Zadra se nastavila, a poglavito je došla do izražaja nakon nesportskog poteza Reynoldsa kada je prvo udario Vladovića a potom i napao Baraća koji ga je zaustavio prekršajem. Cibonin Amerikanac 'nagrađen' je tehničkom greškom, a tribine su proključale. Nošeni glasnom podrškom navijača, Zadrani su stigli i do svog prvog dvoznamenkastog vodstva 54-43 nakon polaganja Baraća iz odbijanca. Mulaomerović je morao potrošiti još jednu minutu odmora točno na polovici 3. dionice.

Iako je Cibona opasno prijetila, Zadrani su se do isteka 30. minute dosta dobro držali i imali su odgovor na svaku prijetnju gostiju. Posebno je napeto bilo pri samoj završnici četvrtine kada je Žorić povezao 4 koša za 65-60, no Ramljak mu je s druge strane uzvratio tricom za 68-60, što je ujedno i bio rezultat na kaju dionice.

Početak posljednje četvrtine Zadranima je bio kao iz noćne more. Probleme je odlučio raditi veteran Rozić pogodivši dvije trice, a kad je jednu dodao Reynolds, Cibona je stigla na samo 72-68, a prošle su samo dvije minute igre.

Nisu srećom košarkaši Zadra pokleknuli pod takvim pritiskom već su marljivo skupljali koševe iz reketa preko Baraća i Marinkovića, a kada je ruku opet pronašao Kovačević i pogodio tricu za 85-76, bilo je jasno da bodovi ostaju pod svodovima Višnjika. Preostale dvije minute igrale su se bez većeg pritiska i Zadar je na koncu proslavio zasluženu pobjedu 90-80.

Napravili su zadarski košarkaši počasni krug oko dvorane pozdravljajući svoje navijače, a njih oko 4.000 nagradilo ih je zasluženim pljeskom.

U večerašnjoj pobjedi najbolji je strijelac u redovima Zadra bio Ramljak s 23 koša, no svakako valja istaknuti učinak Maja Kovačevića koji je postigao 17, pritom šutiravši trice 4/4! Kod Cibone su očekivano najbolji bili Žorić s 23 koša te Reynolds s 21.

Zadar se s 15 pobjeda i 7 poraza nalazi na 6. mjestu prvenstvene ljestvice, dok je Cibona jedno mjesto iznad s istim brojem pobjeda ali i utakmicom manje. U sljedećem kolu A1 Lige, Zadrani gostuju kod Gorice.

KK Zadar - KK Cibona 90-80 (16-19, 22-19, 30-22, 22-20)

KK Zadar: Franke, Bašić 3, Vladović 9, Krajina 6, Georgiev, Jurica, Brzoja 2, Marinković 15, Barać 13, Ramljak 23, Kovačević 17, Mazalin 2.

KK Cibona: Reynolds 21, Šakić 7, Marinelli, Marić, Žorić 23, Ćorić, Bošnjak 8, Rozić 10, Sulejmanović, Joksimović 3, Gospić 8.


Reci što misliš!