Sport

Šah

Dobar start hrvatskih velemastora u Karlsruheu

Dobar start hrvatskih velemastora u Karlsruheu

Pod nazivom „Grenke Open“ u Karlsruheu je počeo veliki otvoreni šahovski turnir na kojem sudjeluje 715 igrača iz 34 zemlje

Turnir je vrlo jakog sastava sa 56 velemajstora i 51 međunarodnim majstorom, a među njima su i četvorica hrvatskih reprezentativaca Ivan Šarić, Zdenko Kožul, Marin Bosiočić i Saša Martinović. Objektivno, oni nisu kandidati za najviši plasman i prvu nagradu od 10 tisuća eura jer su prvi nositelji Rusi Nikita Vitiugov (2729) i Maxim Matlakov (2707), te Francuz Etienne Bacrot (2696). Neobično je da se turnir ne igra standardnim tempom s vremenskim dodatkom nakon svakog odigranog poteza, već igrači imaju po dva sata za 40 poteza, uz dodatak od 30 minuta za ostatak partije.

U prvom kolu, koje je završeno rano jutros naši velemajstori zabilježili su sve četiri pobjede. Najlakši posao imao je Zdenko Kožul, koji je za samo 30 poteza dobio u matnom napadu, a svi ostali su se mučili protiv igrača s rejtingom manjim za više od 450 bodova. Marin Bosiočić je grubim previdom figure u lako dobivenoj poziciji dao šansu suparnici da spasi pola boda, ali je na kraju ipak uspio pobijediti. Jedva je dobio i Saša Martinović, a Ivan Šarić je u tehnički  dobivenoj skakačkoj završnici s pješakom više pogrešnim izmjenama napravio remi-poziciju da bi na kraju ipak dobio rušenjem protivničke zastavice.

Važniji rezultati 1. kola:

Vitiugov-Horn 1:0, Van der Valk-Matlakov 0:1, Bacrot-Wagner F. 1:0, Jauk-Rapport 0:1, Fedoseev-Knoblauch 1:0, Mueller-Moiseenko 0:1, Kamsky-Cofmann 1:0, Bethke-Kovalenko 0:1, Piorun-Wagner B. 1:0, Huber-Grandelius 0:1, Jussim-Kožul 0:1, Goossens-Bosiočić 0:1, Gress-Šarić I. 0:1, Martinović-Eber 1:0 itd.

Odigrat će se ukupno 9 kola po švicarskome sustavu natjecanja, a turnir završava već u ponedjeljak 17. travnja jer će se svih slijedećih dana igrati po dva kola dnevno.


Reci što misliš!