Sport

Košarka, A1 Liga

Zadar sjajnom obranom srušio Cedevitu i upisao desetu uzastopnu pobjedu

Zadar sjajnom obranom srušio Cedevitu i upisao desetu uzastopnu pobjedu
Facebook / KK Zadar

Košarkaši Zadra u pretposljednjoj su utakmici regularnog dijela sezone upisali pobjedu nad Cedevitom s rezultatom 71-63. Pobjednika je definitivno presudila obrana domaćina koja gostima u posljednjoj četvrtini punih šest minuta nije dozvolila niti jedan koš

Unatoč odličnom otvaranju utakmice i početnom vodstvu Zadra 6-0, Cedevita je brzo preuzela kontrolu igre u svoje ruke i preko raspoloženog Shurne prešla u vodstvo. U petoj minuti je prednost gostiju već glasila 6-12 i trener Zadra Aramis Naglić je morao jako rano potrošiti svoju prvu minutu odmora.

Maj Kovačević se vratio raspoložen s time-outa te je poentirao prvo s linije za tri poena, a potom i iz jednog odbijanca. Za Cedevitu je s linije slobodnih bacanja precizan bio Bilan, da bi mu tricom uzvratio Krajina za izjednačenje 14-14 četiri minute pred kraj prve dionice. Dogovor s trenerom je izgleda urodio plodom...

Atmosfera u dvorani se potpuno naelektrizirala ulaskom Džanana Muse u igru, ali u takvim se uvjetima odnos snaga nije bitno promijenio. Zadar je zakucavanjem Ramljaka 20 sekundi pred istek 10. minute stigao do prednosti 23-21, no gosti su znali iskoristiti posljednji napad i košem Begića izjednačiti sa zvukom sirene.

Uvod u drugu dionicu također je pripao Zadranima predvođenim kapetanom Vladovićem. Pet njegovih koševa naspram dva poena Begića vratila su Zadar u vodstvo, a nakon što je Georgiev zaustavljen namjernim prekršajem, prednost domaćina je narasla i na 30-25.

Zadar je uskoro stigao i do 7 koševa viška, a kad je Ramljak sjajnim alley-oop zakucavanjem postavio rezultat na 38-31, klupa gostiju je bila prisiljena i na drugu minutu odmora tri i pol minute pred kraj poluvremena. Nije potrebno posebno napominjati kako su tribine u sjajnoj drugoj dionici burnim pljeskom znale nagraditi svaki lijepi potez Zadra, a bilo ih je podosta...

Dobar period igre Zadrani su okrunili dvoznamenkastim vodstvom nakon četiri vezana pogotka Georgieva za 42-31. Ipak, završnica četvrtine nije ispala onako kako su domaći navijači priželjkivali. Pri rezultatu 44-33 prvo je Shurna postigao jednu tešku tricu preko ruke, a potom je i Katić, nakon promašaja Krajine, poentirao preko Vladovića za 44-38 s istekom vremena. Imali su Zadrani opciju napraviti prekršaj na Katiću jer još uvijek nisu bili u bonusu, no u njegovoj se blizini našao Vladović koji je već imao dvije osobne greške pa nije htio odveć riskirati.

Upravo je Vladović s 10 koševa predvodio Zadar u prvom poluvremenu, a 8 je dodao Kovačević. Bilan je bio daleko najuvjerljiviji kod Cedevite s 14 koševa dok je Shura dodao 9 (tri trice).

Dosta nervozan nastavak utakmice obilježile su dvije tehničke greške (Vladović i Katić) te jako mali broj koševa. Naime, u četiri minute Cedevita je napravila svega  2-1 i smanjila zaostatak na 45-40! Još jedna minuta bila je potrebna za novi koš Cedevite, a tada je Naglić konačno pozvao još jednu minutu odmora.

Prvi koš Zadra iz igre smo dočekali tek na isteku 26. minute kad je Marinković položio za 47-44, no tricom je već u sljedećem napadu izjednačio Krušlin. Iako je Cedevita nakratko i povela, Zadar je ipak uspio u završnici treće dionice doći do prednosti. Pri vodstvu gostiju 49-50 prvo se Ramljak lijepim potezom oslobodio čuvara i položio za 51-50, da bi u sljedećem napadu Krajina završio na liniji slobodnih bacanja. Oba je puta bio precizan, a Cedevita nije uspjela iskoristiti posljednji napad pa smo u posljednju četvrtinu ušli s vodstvom Zadra 53-50.

Još jednom je uvod u četvrtinu završio na strani Zadra. Iako je Cedevita dvaput smanjila zaostatak na svega pola koša, domaćin je koševima Vladovića i Ramljak stigao do značajne prednosti 61-55, a Mršić je pozvao novu minutu odmora nakon tek nešto više od tri minute igre.

Brzo se Zadar vratio i na dvoznamenkastu prednost. Obrana je funkcionirala poput švicarskog sata, a u napadu su Ramljak i Brzoja, inače obrambeni specijalisti, bili besprijekorni i Zadar je u 25. minuti stigao do vodstva 65-55, što se pokazalo ključnim u večerašnjoj pobjedi Zadra. Nadmoć domaćina najbolje je došla do izražaja nakon dalekometne trice Vladovića za 69-55, a kvalitetu obrane dokazuje činjenica da je Bilan u drugom poluvremenu stigao do svojih prvih koševa tek u završnici, kada je utakmica već bila riješena. Poentirao je centar Cedevite za 71-63, što je ujedno bio i konačni rezultat večerašnjeg susreta.

Trojica dvoznamenkastih strijelaca u redovima Zadra izgurali su večerašnju pobjedu, a to su redom Vladović (15), Ramljak (14) i Brzoja (10). Definitivno treba pohvaliti Mislava Brzoju za večerašnju predstavu jer uistinu je odigrao jednu pravu partiju u oba smjera, zatvarao je tamo gdje 'curilo' i pogađao kada je najviše trebalo. Možda i najzrelija njegova predstava u dresu Zadra. Međutim, titula igrača utakmica definitivno ide Jakovu Vladoviću, kormilaru zadarskoga broda koji niti u jednom trenutku nije ispuštao konce igre iz svojih ruku. Iako se ne valja razbacivati klišejima, treba ustvrditi da je kapetan uistinu odigrao - kapetanski.

Posljednje kolo regularnog dijela sezone Zadru donosi domaći sraz s Alkarom. Sve opcije za plasman uoči doigravanja su otvorene i uistinu ne želimo o njim špekulirati već želimo da Zadar do kraja odigra pošteno i borbeno, da upiše i tu posljednju pobjedu i samo hrabro uđe u doigravanje gdje s ovakvom igrom kakvu su predstavili večeras mogu daleko dogurati...

KK Zadar - KK Cedevita 71-63 (23-23, 21-15, 9-12, 18-13)

KK Zadar: Vladović 15, Jelenković, Krajina 9, Georgiev 6, Jurica, Špaleta, Brzoja 10, Marinković 7, Barać 1, Ramljak 14, Kovačević 9, Mazalin.

KK Cedevita: Krušlin 7, Katić 12, Lončar, Babić, Žganec 4, Musa, Bilan 16, Shurna 13, Begić 4, Vučić, Tomas 7, Ramljak.

Rezultati by SofaScore

Reci što misliš!