Sport

Nogomet, MaxTV Prva HNL

HNS obrazložio pomilovanje Soudanija

HNS obrazložio pomilovanje Soudanija
Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako je Disciplinski sudac HNS-a kaznio Soudanija utakmicom suspenzije zbog nesportskog ponašanja, Komisija za žalbe 'srušila' je njegovu odluku i pomilovala Alžirca u redovima Dinama, kako je i bilo očekivano

Krajnje neuvjerljivo obrazloženje prenosimo u cjelosti:

"Komisija je većinom glasova (Davor Blašković, Alan Klakočer, Ante Tomaš) uz jedan glas protiv (Stipe Cvitanović) odlučila da se usvoji žalba GNK Dinamo, preinači odluka Disciplinskog suca Prve lige i odbije disciplinska prijava kao neosnovana. To znači da kazna za igrača Soudanija više nije na snazi.

Komisija za žalbe je posebno istaknula da je prvostupanjskom odlukom bitno narušena autonomija suca utakmice jer se tom odlukom odlučivalo o prekršaju koji je sudac vidio i odlučio da nije takav da bi trebao primijeniti stegovnu mjeru sukladno Pravilima nogometne igre.

S obzirom na to da sudac samostalno odlučuje hoće li dodijeliti žuti ili crveni karton ili ih neće dodijeliti, u ovom se slučaju ne može raditi o očitoj grešci suca koju bi disciplinsko tijelo sukladno odredbama članka 110. Disciplinskog pravilnika HNS-a trebalo ispraviti.

Komisija za žalbe je stajališta da se nadležnosti iz stavka 3. članka 110. Disciplinskog pravilnika trebaju primjenjivati onako kako su predviđena – samo iznimno i kod teških prekršaja koje sudac nije sankcionirao jer ih nije vidio. Bilo kakva drugačija primjena tih odredbi bila bi kršenje Pravila nogometne igre i grubo narušavanje autonomije suca utakmice kod donošenja odluka."

Ipak, u članku 110. Disciplinskog pravilnika se ne spominju isključivo teški prekršaji koje sudac nije vidio već se navodi sljedeće:

"Odluke suca nisu konačne samo u iznimnim slučajevima:

– ozbiljnijih prekršaja koje suci nisu sankcionirali ili prijavili,

– ispravljanja očitih pogrešaka u disciplinskim odlukama suca,

– izricanja dodatnih kazni za prekršaje koje je već sankcionirao sudac."

Soudanijev prekršaj zadovoljava dva od spomenuta tri slučaja, no HNS očito ima svoju vlastitu interpretaciju Disciplinskog pravilnika.


Reci što misliš!