Sport

Karate

Hrvatski karatisti optimistični uoči EP-a u Turskoj

Hrvatski karatisti optimistični uoči EP-a u Turskoj
Igor Kralj/PIXSELL

Na prošlom EP-u brončanu medalju u teškoj kategoriji osvojila i Maša Vidić, koja će ovoga puta izostati zbog nedavne operacije kuka

"Iza nas su jaki turniri i dobar ciklus priprema, Azra Saleš ovom prigodom Europsko prvenstvo još ne može odraditi s nama,ali vjerujem da ćemo i u ovom sastavu konkurirati za visok plasman", istaknula je Ana Lenard, najuspješnija hrvatska karatistica na prošlogodišnjem EP-u Montpellieru, a uoči 52. prvenstva Europe koje će se u turskom gradu Kocaeliju održati od 4. do 7. svibnja.

"Ako se sve poklopi i malo sreće bude na mojoj strani, nadam se bi i na četvrtom EP-u mogla osvojiti odličje", na konferenciji za novinare u Zagrebu istaknula je mlada Samoborka, osvajačica ekipnog srebra i pojedinačne bronce (-61 kg) na prošlom EP-u u Francuskoj. 
 
"U ekipnom dijelu idemo u djelomično novom sastavu, jer osim Ane, Ivone Tubić i moje malenkosti, tu je još i Alessandra Hasani. I ovoga puta očekujemo vrlo dobar rezultat. Što se mene tiče, ne mislim odustati od karatea do OI u Tokiju"; istaknula je kapetanica ženske reprezentacije u borbama Ana-Marija Bujas Čelan. Na prošlom EP-u ženska vrsta osvojila je ekipno srebro, izgubivši u finalu od Azerbajdžana. 
 
"S pravom se možemo nadati dobrom rezultatu", naglasio je jedini hrvatski osvajač medalje na prošlogodišnjem SP-u u Linzu Andjelo Kvesić (+84 kg), istaknuvši: "Što se tiče ekipnog dijela, odradili smo pet turnira, osvojili smo prvenstvo Balkana i medjunarodni turnir u Laškom, gdje smo pobijedili zlatne i brončane s EP-a. Stvorili smo timski duh u ekipi, koji je najvažniji.", a upravo je te riječi potvrdio i izbornik muške selekcije u borbama Esad Garibović.
 
"Kao ekipa rekao bih da smo doista još kompaktniji i zbog toga se nadamo odličnim rezultatima", rekao je Enes Garibović, koji je početkom godine u Sofiji osvojio naslov europskog prvaka u kategoriji do 84 kg u konkurenciji mladjih seniora.  
 
Na prošlom EP-u brončanu medalju u teškoj kategoriji osvojila i Maša Vidić, koja će ovoga puta izostati zbog nedavne operacije kuka. 
 
Do još jednog odličja nastojat će doći i naši reprezentativci u katama, koji su u Montpellieru osvojili ekipnu brončanu medalju. "Opet radimo u starom sastavu, u ekipi sam s Damjanom Padovanom i Franjom Maškarinom, u sastavu smo koji je na velikim natjecanjima osvajao niz odličja proteklih godina i to me jako veseli", naglasio je hrvatski reprezentativac u katama Ivan Ermenc. 
 
Predsjednik Hrvatskog karate saveza Stjepan Čelan upozorio je kako su sve podredili dugoročnom načinu funkcioniranja do OI u Tokiju 2020. Upravo će EP u Turskoj biti prvo nakon što je karate uvršten u olimpijsku obitelj. Stjepan Čelan u proteklom je četverogodišnjem razdoblju bio glavni tajnik Europske karate federacije, a na Kongresu u Kocaeliju ima izglede dobiti još jedan mandat na toj dužnosti. 


Reci što misliš!