Sport

šah

PH u šahu: Saša Martinović u "ljepotici" svladao Ivana Šarića

PH u šahu: Saša Martinović u

U 5. kolu 17. Pojedinačnog prvenstva Hrvatske vodeći tandem neočekivano se razdvojio, jer je dvostruki državni prvak Ivan Šarić, koji je u susretu sa Sašom Martinovićem bio apsolutni favorit, pretrpio je uvjerljiv poraz.

Iako je vodio crne figure, Martinović je već u otvaranju iznenadio velikog suparnika žrtvom figure za dva pješaka, da bi došao do opasnog rokadnog napada. Kombiniranim prijetnjama vrlo brzo je slomio otpor protivnika ostvarivši rijetko viđenu minijaturu od 25 poteza.

Istovremeno, Marin Bosiočić je u mirnoj pozicijskoj igri protiv Ognjena Jovanića, koristeći jačeg lovca od skakača osvojio pješaka i tehnički besprijekornom igrom u završnici realizirao prednost. Tom pobjedom preuzeo je vodstvo s velikim bodom prednosti pred najopasnijim suparnicima.

Prve pobjede na prvenstvu postigli su Hrvoje Stević i Robert Zelčić. Stević je u složenoj taktičkoj borbi nadvisio Blažimira Kovačevića, a Zelčić je poslije izvrsne igre u skakačkoj završnici s pješakom više nanio prvi poraz Zoranu Jovanoviću. Partija između dvostrukog prvaka Hrvatske Zdenka Kožula i trostrukog prvaka Mladena Palca, koja je trebala biti veliki derbi, završena je salonskim remijem nakon samo 11 odigranih poteza.

No, to se može i razumjeti kad se zna da su obojica tražili predah nakon neočekivanih poraza u prethodnom kolu. Brzim remijem završena je i partija između Ante Šarića i Ante Brkića što govori o njihovom nedostatku ambicija.

Rezultati 5. kola:

Šarić I. - Martinović 0:1, Jovanović - Zelčić 0:1, Bosiočić - Jovanić 1:0, Kožul - Palac remi, Stević - Kovačević B. 1:0, Šarić A. - Brkić remi.

Poredak poslije 5. kola:

Bosiočić 4,5 boda; Martinović i Šarić I. po 3,5; Stević 3; Brkić i Kožul po 2,5; Kovačević B., Jovanić, Jovanović i Zelčić po 2; Palac 1,5 i Šarić A. 1 bod.


Reci što misliš!