Sport

Košarka, A1 Liga

Zadar slavio nad Cibonom, o polufinalistu odlučuje majstorica u Zagrebu!

Zadar slavio nad Cibonom, o polufinalistu odlučuje majstorica u Zagrebu!
Dino Stanin/PIXSELL

U sjajnom ambijentu pred oko 5.500 navijača, košarkaši Zadra na krilima Ivana Ramljaka stigli su do pobjede nad Cibonom rezultatom 68-56, čime je srija izjednačena na 1-1, pa će o putniku u polufinale odlučivati majstorica koja će se u četvrtak igrati u Zagrebu.

Prva četvrtina protekla je u dosta izjednačenom ritmu, no Zadar je ostavio kud i kamo bolji dojam jer ipak nešto lakše dolazio do koševa. Početkom četvrtine to su činili Vladović i Krajina da bi potom teret ponijeli Ramljak i Barać. Ipak, inicijativa na parketu nije preslikana na rezultat pa je nakon isteka 10. minute Zadar imao prednost od svega 19-17. Kod Cibone je dakako Žorić bio ključna figura.

U drugoj je dionici zadarski napad jednostavno iščeznuo s parketa. U osam minuta igre postigli su svega pet poena, dok je Cibona na Rozićevim krilima postigla 13. Naglić je dugo čekao s minutom odmora iako je bilo evidentno kako u igri Zadra ništa, osim povremeno obrane, ne štima. Kad je napokon pozvao igrače na dogovor, oni su mu uzvratili serijom 6-0 kojom su izjednačili na 30-30, a predvodili su je Brzoja i Krajina.

Ipak, Ciboni je ostao zadnji napad, a Zadru još jedan prekršaj do bonusa. Zadrani prekršaj nisu uspjeli napraviti, no zato su uspjeli primiti koš. Srećom, Rozić je nagazio na crtu pa nije bila trica, stoga je rezultat na koncu prvog poluvremena glasio 30-32 u korist zagrebačke ekipe.

Zadrane je s 10 koševa predvodio Ramljak, a 8 je dodao Krajina. Kod Cibone je s 9 koševa najefikasniji bio Žorić, a 7 je dodao Rozić. 

Drugu polovicu susreta Zadar je otvorio polaganjem Baraća i tricom Kovačevića i tako nagovijestio nešto bolju igru nego što je bila u drugoj dionici. Što su nagovijestili, to su i ostvarili preko Baraća, Ramljaka i Vladovića koji su napravili seriju 9-0 za najveće vodstvo Zadra 48-37 u 27. minuti.

Ipak, Zadrani nisu uspjeli sačuvati dvoznamenkastu prednost do kraja dionice, što zbog vlastitih grešaka, što zbog dobre role Luke Žorića koji je postigao posljednjih šest poena Cibone, uključujući i zakucavanje za 52-47, kako je i glasio rezultat nakon 30 minuta igre.

Boljom igrom gostiju završila je treća, ali i započela četvrta dionica. Nakon četiri minute igre Cibona je stigla na korak do izjednačenja, 54-52. Ipak, Ramljak i Vladović u sljedećoj su minuti vratili malo mira na tribine Krešinog doma mini-serijom 4-0 kojom je Zadar poveo 58-52 točno pet minuta do kraja susreta. Klupa Cibone reagirala je minutom odmora.

Odmah po povratku na parket, Ramljak je tricom donio Zadru prednost 61-52, a kad je dvije i pol minute pred kraj susreta Kovačevi pogodio svoju drugu tricu za dvoznamenkasto vodstvo 64-54, pitanje pobjednika je konačno bilo riješeno.

Nažalost, slavlje na tribinama su zamijenile nove ružne scene. Policija je ponovno ušla među zadarske navijače zbog uporabe pirotehnike, a po njihovim reakcijama dalo bi se zaključiti i kako su pripadnici Policije upotrijebili suzavac. Brzo su se međutim navijači razišli sa svog uobičajenog sektora te se preselili bliže parketu odakle su nastavili navijati do kraja susreta koji je okončan velikom pobjedom Zadra 68-56.

Serija se tako vraća u Zagreb gdje će majstorica odlučivati o putniku u polufinale kojega očekuje dvoboj sa Šibenikom koji je s 2-0 izbacio Zagreb.

U ovoj pobjedi svakako valja istaknuti učinak Ivana Ramljaka, velikog dužnika iz prve četvrtfinalne utakmice, koji je večeras postigao 20 koševa i u potpunosti zaustavio Reynoldsa. Odlične role odigrali su i Barać s 13 koševa, Krajina s 12 i Vladović s 11. Kod Cibone je očekivano najbolji bio Žorić s 22 ubačaja, a Rozić je dodao 10.

KK Zadar - KK Cibona 68-56 (19-17, 11-15, 22-15, 16-9)

KK Zadar: Vladović 11 (5 as), Jelenković, Krajina 12 (5 sk), Georgiev, Jurica, Špaleta, Brzoja 4, Marinković 2, Barać 13 (6 sk), Ramljak 20 (8 sk), Kovačević 6, Mazalin.

KK Cibona: Reynolds 2, Uljarević, Šakić 8, Marinelli 3, Marić, Žorić 22, Ćorić, Bošnjak 5, Rozić 10, Ljubičić, Joksimović 4, Gospić 2.


Reci što misliš!