Sport

Gospodin u rukavicama

Subašićev put ka vrhu: A htio se ostaviti svega...

Subašićev put ka vrhu: A htio se ostaviti svega...
asmonaco/facebook

Danijel Subašić u 32. godini života proživljava najljepše trenutke u karijeri. Stigao je od dna do vrha, strpljivo i tiho, kao veliki gospodin i to sa stilom. Faca je, nema što

Ma, pravi je gospodin taj Danijel Subašić! Od jučer i službeno najbolji golman francuske Ligue 1 može se pohvaliti činjenicom da je tek drugi stranac u Francuskoj kojem je to pošlo za rukom, piše Dejan Lovrić za 24 sata.

Naime, otkako od 2002. profesionalci biraju među sobom one najbolje, jedino je Talijan Salvatore Sirigu iz PSG-a uspio 2013. i 2014. prekinuti francusku dominaciju.

Suba je svoje ime i hrvatsku zastavu ugravirao pored slavnih imena poput Ramea, Coupeta, Llorisa i Mandande, vrsnih golmana koji su bili dio ili su dio 'tricolora'. Elitno društvo.

Nenametljivi Danijel nikada se nije 'trpao' u to društvo pričom ili nekakvim potezima izvan terena. Skromnost je vrlina, kažu, a strpljenje jedan od ključnih sastojaka na putu do uspjeha. 

Također, kažu u narodu, da bi netko svojevoljno bio golman, taj mora biti malo 'lud'. Naravno, u pozitivnom smislu. Potrebna je strašna mentalna snaga. Danijel to najbolje zna jer je na početku ozbiljne karijere bio suočen s ozbiljnim problemima.

Zbog sukoba s Renom Sinovčićem koji ga je, kako je rekao, prisiljavao da potpiše novi ugovor sa Zadrom, htio se ostaviti nogometa.

Slučajem se bavila i policija, ali istraga nije rezultirala čvrstim dokazima protiv Sinovčića, pa je golman trpio posljedice. Klub ga je suspendirao.

- Nisam branio sedam mjeseci. Trenirao sam svaki dan, ali nisam smio braniti na službenim utakmicama. Bilo mi je to najteže razdoblje u životu. Htio sam se ostaviti nogometa - govorio je Suba prije devet godina. Kasnije je izgladio odnose sa Sinovčićem te ispunio svoj san dolaskom u Hajduk.

Odbio je Dinamo, iako je postojala realna opcija za odlazak u redove prvaka. Već tada je objašnjavao kako mu novac nije primaran, iako je tek imao 23 godine. 

- Da u ovim godinama trčim za lovom, onda bih se slobodno mogao pozdraviti s karijerom. Imam ispred sebe 10,15 godina da mogu kvalitetno braniti i napraviti karijeru, a ako uspijem u tome, siguran sam da ću financijski profitirati - bio je njegov stav.

U siječnju 2012. potpisuje za Monaco koji je grcao na 19. poziciji druge lige! Ono što se događalo njemu i klubu u sljedećih pet godina prava je sportska bajka koja svoj vrhunac doživljava ovih dana. Prekrasnih dana za Monaco i Danijela. 

Klub je gotovo sigurno prvak Francuske poslije 17 godina, aktualni polufinalist Lige prvaka poslije izbacivanja favoriziranih protivnika poput Manchester Cityja i Borussije Dortmund te vrlo vjerojatno najintrigantnija momčad za neutralne gledatelje.

Naš Danijel Subašić neizostavan je faktor u cijeloj priči te jedan od (rijetkih) nositelja koji s Monacom prošao put od dna do vrha.

Rad u tišini i strpljenje podigli su ga na taj nivo.

Strpljivost mu se isplatila i u reprezentaciji Hrvatske. Nedodirljivi Stipe Pletikosa otišao je nakon Mundijala 2014. u Brazilu i otada je Suba naša 'jedinica.

- Tko sam ja da govorim s Pletikosi, instituciji reprezentacije. Neka brani koliko god želi, moje vrijeme će doći ili neće doći, bit će kako bude suđeno - objašnjavao je Danijel prije tri godine dok je bio Stipina rezerva.

Danas, u 32. godini života, djeluje bolje nego ikad. Prava je europska klasa, sigurno među deset najboljih golmana u Europi.

Činjenice da je najbolji golman jedne od 'liga petica' te prvi čuvar mreže ponajbolje europske reprezentacije idu u prilog toj tvrdnji.

U društvu je sa svojim idolom Gigijem Buffonom...

- Mnogi su se pitali je li moja odluka da dođem u 19. klub druge lige ispravna, no na koncu se pokazalo da sam u pravu. Pet i pol godinama sam tu, prešao sam dugi put, sada je lako pričati da je to bilo ispravno, no samo ja i moji najbliži znamo kroz što sam sve prošao - rekao nam je Danijel jučer poslije primanja nagrade.

Jučer je istaknuo zahvalnost svojim bivšim trenerima, a poslije svake utakmice ispod dresa, nalazi se majica posvećena njegovom najboljem prijatelju, tragično preminulom Hrvoju Ćustiću. 

- Majicu s njegovim likom nosit ću cijelu karijeru, Čusta nikad neće biti zaboravljen - rekao je.

Imao je i priliku proslaviti svoj gol te posvetiti ga nikad prežaljenom Hrvoju.

Majstor Suba zabio je iz slobodnjaka pa gospodski rekao da ih više neće pucati jer je pokazao da zna.

I znate ono kad se u djetinjstvu biralo idole na igralištu, pa bi svaki klinac kojeg bi natjerali na gol isprve ispalio 'Ja sam Buffon'?

E, ima i Hrvatska svoju vrstu 'Gigija'. Jasno, uz realan odmak od same i neusporedive veličine talijanskog kapetana.

Naš je 'Gigi' gospodin u rukavicama, dokazani golman jakog europskog kluba čija karijera priča jednostavan, a trnovit put do uspjeha.

Primjer za pratiti.


Reci što misliš!