Sport

Trener i prijatelj

Matković: Sa Subašićem sam trenirao i skrivao se od Sinovčića

Matković: Sa Subašićem sam trenirao i skrivao se od Sinovčića
Sanjin Strukic/PIXSELL

Niko Matković trenirao je s Danijelom Subašićem dok je bio suspendiran u NK Zadru zbog sukoba s Renom Sinovčićem. Niko se zabrinuo za Danijela kojeg je ta suspenzija dotukla psihički i fizički

- Nagradu posvećujem pokojnom Jakovu Pinčiću, s kojim sam napravio prve golmanske korake, te Niki Matkoviću, koji me trenirao kad nitko drugi nije želio raditi sa mnom zbog suspenzije - kazao je Subašić nakon što su ga proglasili najboljim golmanom francuske lige.

- Lijepo od njega što me se sjetio, ali da vam budem iskren, to me uopće ne čudi. Dobro ga poznajem još od najmlađih dana, to je krasan momak, jednostavan, dobro odgojen, pristojan... A takvi ne zaboravljaju, njih veliki uspjeh ne promijeni - kazao je za 24 sata ponosni Niko Matković, koji je Subašiću pomagao dok nije smio trenirati zbog suspenzije Rena Sinovčića.

- Ne znam što je bilo između njih. Navodno Subašić nije htio potpisati ugovor s Renom, pa ga je on suspendirao. Zamolio me da mu pomognem i ja sam pristao, premda u to vrijeme baš i nije bilo pametno zamjeriti se Sinovčiću. Isprva smo se krili, trenirali u Bibinju, Kolovarama... - prisjeća se Matković, koji je bio jako zabrinut za budućnost mladoga golmana.

- Njega je ta suspenzija gotovo dotukla, bio je psihički i tjelesno potpuno shrvan, stalno je ponavljao da će se ostaviti nogometa, da je gotov, da ne može izdržati nepravdu... Malo po malo sam ga dizao, radili smo i usput mu vraćali samopouzdanje, i na kraju se vratio u život. Kod njega se potvrdila ona izreka: ‘Što te ne ubije, to te ojača’. Subašić je oduvijek ‘imao glavu’, rad i upornost, a kako je dolazio iz siromašne obitelji, uspjeh nije mogao izostati. Sve su to porivi koji mladom igraču daju dodatni motiv da se dođe do cilja. On je dijete sa sela, pošteno, ali ga je ubijala nepravda. Kad se izvukao iz toga, sve mu je krenulo.

A da je riječ o vrhunskom karakteru, potvrđuje i to što nikad nije zaboravio one koji su mu pomagali, ne samo na proglašenju nego i ranije.

- Nikad nije zaboravio odakle je došao i tko mu je pomogao. Često se javi, ljeti dođe do mene, popijemo piće... Neki obećavaju brda i doline pa se više nikad ne jave, a on mi je poslao deset lopti za otvaranje moje škole nogometa Zara, a prije desetak dana stiglo ih je još 30. Kad ima vremena, odradimo i pokoji trening. Ma on vam je uvijek bio i ostao pravi čovjek, koji zaslužuje sve lijepo što mu se događa.

Iako se zna da je Subašić sjajan tehničar, nitko ne zna odakle mu takva tehnika baratanja loptom, i to s obje noge. Sve je to zbog Stanka Mršića.

- Suba je bio treći golman i Mršić ga je stalno stavljao u igru. Već tad je imao sjajna rješenja, proigravanja, znao bi Tvrtku Kali i petom uvaliti gol. Da nije golman, mogao je mirne duše biti sasvim solidan vezni igrač. Pa sjećate li se kako je samo zabio iz slobodnog udarca u dresu Monaca - sjeća se Niko.


Reci što misliš!