Sport

In memoriam

22 godine otkako nas je napustio Krešo

22 godine otkako nas je napustio Krešo

Za svoj Zadar odigrao je ukupno 8 sezona u kojima je osvojio 5 naslova prvaka bivše Jugoslavije

Na današnji dan prije 22 godine u Baltimoreu je nakon duge i teške bolesti preminuo velikan zadarske, ali i svjetske košarke, Krešimir Ćosić.

Krešimir Ćosić rođen je 26. studenog 1948. godine u Zagrebu, ali je odrastao u malenoj Dobropoljani na otoku Pašmanu. Kao dječaka od šest-sedam godina zvali su ga "duja baštoni" jer je bio mršav, visok i krakat.

Nakon što je u Zadru već ostavio duboki trag, Krešo se uputio u SAD gdje je nastupa na sveučilištu Brigham Young, a potom je postao i prvi neamerički košarkaš izabran na NBA draftu. Godine 1972. Portland Trail Blazers su ga izabrali kao broj 1 u 10. rundi drafta. Zatim je sljedeće godine izabran je od Los Angeles Lakersa u 5. rundi kao 15. izbor drafta. Iz tog vremena datira legendarna Krešina izjava "Zovu me Lakersi, ali zove i Zadar". I dakako, vratio se u Zadar s kojim je ukupno osvojio 5 naslova prvaka bivše Jugoslavije.

Uvršten je, 1996. godine, u prestižnu Kuću slavnih košarkaša (Basketball Hall of Fame), i to kao tek treći ne-amerikanac u povijesti, čime je američka javnost priznala veličinu i trag koji je ostavio na kontinentu koji je ujedno i kolijevka košarkaške igre.

Danas prelijepa sportska dvorana u Zadru nosi njegovo ime, u kojoj umirovljen ponosno sa svoda visi Krešin dres s brojem 11.


Reci što misliš!