Sport

Košarka, ACB liga

Valencia po prvi put prvak Španjolske!

Valencia po prvi put prvak Španjolske!
ACB

Prva titula u povijesti klbua, 3:1 u seriji protiv dosadašnjeg prvaka Španjolske, ima li nešto bolje za košarkaše Valencije u ovom trenutku? Vjerojatno nema

Dugo u noć slavit će se na ulicama Valencije i to s razlogom. Tamošnji košarkaški klub napokon je dočekao svoju prvu povijesnu titulu prvaka. Momčad koja ima vatrene navijače, možda najvatrenije u državi, te koja igra atraktivnu košarku – postala je prvak Španjolske, piše Sportarena.

Na svom parketu oni su drugi put u dvije večeri očitali košarkašku lekciju dosadašnjem vladaru španjolske košarke, Realu iz Madrida, ispisavši pritom povijest igre pod obručima.

Momčad Pedra Martineza još je jednom srušila Kraljeve iz Madrida, posebno se to odnosi na igru pod obručima. Dominirali su domaći u skoku i sasvim zasluženo sezonu zaokružili titulom prvaka u svojoj dvorani Fuente San Luis pred svojim vatrenim navijačima – 87:76 i 3:1 u finalnoj seriji.

Ovo je klubu iz Valencije prvi trofej od osnivanja kluba i slatka osveta Realu za izgubljeno finale Kupa kralja iz veljače kada su Madrižani slavili s 95:97.

Najzaslužniji za večerašnju pobjedu bili su Joan Sastre (17 poena), a pratili su ga Will Thomas (12 poena), Antoine Diot (10 poena), dok Realu nije bilo dovoljno ni 23 poena nemilosrdnog Sergija Llula.

Real je podlegao pritisku već u drugoj četvrtini u kojoj su domaći pobjegli i stvorili si prednost koju su do kraja i zasluženo obranili. Ključ pobjede, odnosno Realovog poraza leži u činjenici da Llula nitko nije promptno popratio. Sljedeći najefikasniji u redovima gostiju bili su Jaycee Carroll (11 poena) i Gustavo Ayon (10 poena).

Valencia je rasturala po broju skokova. Imala ih je čak 20 više u ukupnom zbroju, a čak 18 poena pod košem Pabla Lasa palo je iz ofenzivnih skokova.


Reci što misliš!