Sport

Nogometni mercato

PSG može kupiti Neymara za 222 milijuna eura i ne prekršiti financijski fair play

PSG može kupiti Neymara za 222 milijuna eura i ne prekršiti financijski fair play
Twitter / @FCBarcelona

Još jedan dan prolazi, a Neymar se ne oglašava. Ni glasa od Brazilca razmatra li on to doista ponudu PSG-a, je li doista spreman napustiti Barcelonu. Ugovoru mu traje do 2021. godine, ali odštetna je klauzula fiksnih 222 milijuna eura. Što je PSG voljan platiti

I dok je nogometni svijet, pa i njegovi glavni protagonisti poput Mourinha, Kloppa, Bayerna, Barcelone... u nevjerici da ni taj astronomski iznos više nije prepreka u kupovini jednog nogometaša. mnogi su se zapitali:

"Hej, stani malo, pa kako to ne bi bilo kršenje financijskog fair playa?!"

Prema Uefi, FFP je uveden "zbog napretka financijskog zdravlja europskog klupskog nogometa."

Uveden je 2010. godine, izum je Michela Platinija kako bi se klubovi prestali prekomjerno zaduživati i time riskirati bankrot. 

Ukratko: klubovi moraju "dokazati da su sve podmirili". Ako nisu, mogu biti izbačeni iz natjecanja.

U trogodišnjem razdoblju klubovi smiju potrošiti samo pet milijuna eura više nego što u tom razdoblju zarade. No, trenutačni je limit, jer smanjuje se postepeno, 30 milijuna eura, još samo za ovu sezonu.

PSG ne samo da je spreman platiti Neymarovu klauzulu nego mu nudi petogodišnji ugovor s godišnjom plaćom od 30 milijuna eura, plus 40 milijuna bonusa njegovom ocu i menadžeru Neymaru Santosu Senioru.

Po pravilima FFP, plaće igračima ne smiju prelaziti 70 posto prihoda kluba. U slučaju PSG-a, 54 posto od prihoda iz 2016. išlo je na plaće igrača.

I čak uz Neymarovu plaću, što klub košta bruto 60 milijuna eura, taj postotak neće preći 65 posto. Klub je 2016. završio s profitom od deset milijuna eura, ali dovođenje Neymara podiglo bi godišnje rashode (troškove) za 100 milijuna eura.

Ali PSG je uvjeren da bi i prihodi znatno narasli, od prodaje dresova i sličnim kanalima. A čak i da ne pokriju troškove time, klub lako može prodati neku od zvijezda i 'pokrpati' proračun.

Dakle, dovođenje Neymara ima smisla za bogate katarske vlasnike PSG-a, i sa sportske i s financijske strane.

Goal.com/eZd


Reci što misliš!