Sport

Slučaj Španović

AS Srbije tvrdi da je njihova žalba odbijena kako bi se izbjegla američka žalba

AS Srbije tvrdi da je njihova žalba odbijena kako bi se izbjegla američka žalba

Atletski savez Srbije objavio je u subotu da je njihova žalba na skok Ivane Španović u posljednjoj seriji finala na Svjetskom prvenstvu u Londonu odbijena kako bi se izbjegla žalba Američke atletske federacije.

Ivana Španović je u petak u posljednjoj seriji finala skoka u dalj izvela najduži skok natjecanja, ali joj se pri doskoku odvojio dio startnog broja na leđima koji je ostavio trag u pijesku i tako je zabilježena daljina bila manja od očekivane.

Na kraju je u finalu skoka u dalj slavila Amerikanka Brittney Reese sa skokom od 7,02 metara, a srebrna je bila Ruskinja Darja Klišina sa 7,00 m. Amerikanka Tianna Bartoletta je u posljednjoj je seriji skočila 6,97 m i za samo jedan centimetar bila je bolja od Ivane Španović, koja je na kraju završila na četvrtom mjestu.

"Zbog papirnnatog broja loše kvalitete, koji je ostavio trag u pijesku, naša šampionka ostala je bez zlatne medalje. Atletski savez Srbije na ovu odluku se žalio, ali je, po mišljenju komisije, žalba odbijena jer, kako oni navode, to bi dovelo do žalbe Američke federacije, koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je lakše da se odbije naša žalba", priopćio je Atletski savez Srbije.

Goran Obradović, trener Ivane Španović, izjavio je da čak ni mjeriocima nije bilo jasno gde je bio trag. "Odmah po izlasku rezultata na semaforu vidjeli smo da nešto nije u redu i uložili smo žalbu glavnom sucu na skoku u dalj. Nakon toga otišli smo u sobu gdje se radi video mjerenje. Na toj snimci ne vidi se da je papirnati startni broj ostavio trag, već da samo postoji minimalna distorzija pijeska", kazao je trener Obradović.

Nakon što je ova žalba odbijena, uslijedila je žalba vrhovnim sucima. "Oni su nakon dugog vijećanja i pregleda video-snimke podržali odluku glavnog suca. Odluka je donijeta na osnovu pretpostavke, jer se niti na jednoj snimci ne vidi trag startnog broja na pijesku. Ujedno, utvrđeno je da bi skok Ivane Španović u posljednjoj seriji bio pobjednički, ali odluka vrhovnih sudaca je konačna i na nju više nema prava žalbe", dodao je Obradović.


Reci što misliš!