Sport

Košarka, NBA Liga

Kevin Durant bojkotira posjet Bijeloj kući

Kevin Durant bojkotira posjet Bijeloj kući
AP

Američki košarkaš Kevin Durant, član NBA prvaka Golden State Warriorsa, izjavio je kako će bojkotirati tradicionalni posjet Bijeloj kući zbog neslaganja s politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa

U Americi postoji tradicija da uspješne sportske kolektive ili pojedince nakon velikog uspjeha primi predsjednik u Bijeloj kući. Tako će dom američkog predsjednika posjetiti i NBA prvaci Golden State Warriorsi, ali ne i jedan od njihovih najboljih igrača.

"Ne poštujem osobu koja je trenutačno na mjestu predsjednika SAD. Ne slažem se s njegovom politikom i neću posjetiti Bijelu kuću", kazao je Durant u razgovoru za ESPN.

"To je moje mišljenje. Međutim, dovoljno dobro poznajem moje suigrače i znam da se slažu s mojim mišljenjem", dodao je Durant koji je bio najbolji igrač finalne serije u kojoj su Warriorsi pobijedili Cleveland Cavalierse 4-1.

Durant je rođen u gradiću Seat Pleasant, koji je svega 20 kilometara udaljen od Bijele kuće. Od kada je bio dijete sanjao je o preuzimanju trofeja Larry O'Brien i posjetu Bijeloj kući. Međutim, Trumpova retorika tijekom proteklih nekoliko godina i njegova kontroverzna javna reakcija na ono što se dogodilo u Charlottesvilleu u Virginiji tijekom vikenda izazvalo je mnoge sportaše i političare kako bi izrazili svoje frustracije.

"Definitivno želim biti glas ljudi odakle dolazim. Odrastao sam u zajednici koja je 95% afroamerička i jedna od najcjenjenijih zajednica u zemlji. Ali borimo se i za jednakost svih, nastojali smo da se svi u našim četvrtima osjećaju ugodno, među svim ljudima", poručio je Durant.

Tradicija posjeta prvaka u velikim američkim sportovima Bijeloj kući traje još od 1865. kada je predsjednik Andrew Johnson primio amaterske baseball momčadi Brooklyn Atlantics i Washington Nationals.

John F. Kennedy je bio prvi predsjednik koji je primio neku NBA momčad, a bili su to Boston Celticsi 1963. godine, dok su Pittsburgh Steelersi postali prvi NFL pobjednici koji su posjetili 'Bijelu kuću', a primio ih je Jimmy Carter 1980. godine.

Zanimljivo, za košarkašice sveučilišta Connecticut kažu kako u Bijeloj kući već imaju svoju sobu jer su 'White House' posjetile čak 11 puta.


Reci što misliš!