Sport

druga strana medalje

Bivši igrač Zadra i Rijeke iznio svoju nimalo ugodnu stranu priče o Matjažu Keku

Bivši igrač Zadra i Rijeke iznio svoju nimalo ugodnu stranu priče o Matjažu Keku

Ivor Weitzer dijete je riječkog kluba. Trenutno igra u Uzbekistanu, a putem podužeg statusa na svom Facebook profilu iznio je, kako tvrdi, 'drugu stranu medalje' o Matjažu Keku

Hrvatski nogometni prvak HNK Rijeka upao je u krizu rezultata i igara. Tri uzastopna poraza su iza njih, no daleko od toga da je situacija izgubljena. Prvenstvo je još u vrlo raznoj fazi, dok u Europi imaju šanse ući u skupine Lige prvaka ukoliko na Rujevici nadoknade minus iz Pireja. Olympiacos je pobijedio 2-1 i Rijeka mora jurišati na pobjedu sljedećeg utorka.

Tvorac šampionske momčadi, slovenski strateg Matjaž Kek, mora smisliti načine kako probuditi momčad u padu. Momčad koja je načeta ozljedama, suspenzijama i prodajama ključnih pojedinaca.

Uslijed prvih većih Kekovih problema unazad dvije godine počele su stizati i prve kritike, ali najdalje je otišao bivši igrač Rijeke, Ivor Weitzer (29).

Taj veznjak danas je član uzbekistanskog Buxoroa, a riječ je 'djetetu' Rijeke. Za klub je igrao od 2006. do 2009. pa u sezoni 2012/2013 i ukupno je upisao 22 nastupa za klub uz tri postignuta gola.

U karijeri je promijenio 12 klubova i posebno je ogorčen na - Rijeku i Matjaža Keka. Iznio je to putem svog Facebook statusa kojeg prenose 24 sata.

Razloge je rasporedio u šest kategorija. U skraćenoj smo verziji izdvojili sljedeće.

'Priča o rotacijama, a rotira jedino ako igrač umre'

Prvo se dotaknuo fizički problema momčadi i ozljeda. Kek je krpao kraj s krajem posljednjih tjedana zbog brojnih izostanaka. Weitzer to ovako vidi.

"Pa kako ti igrači pobogu neće biti na konopcima ili biti ozlijeđeni svako toliko kad ti njih 13 iznese svaku sezonu a konstantno se igra na tri fronte, prvenstvo, kup, Europa?!! Pored toga, nakon što sezona završi, pripreme za sljedeću kreću nakon duuuugih 10 dana gdje ti iste igrače opet ubijaš na pripremama", napisao je pa povukao paralelu s Osijekom:

"Čovjek svaku tekmu priča o rotacijama a izrotira jedino kad igrač umre, dakle samo iz nužnosti a ne zato što je to neophodno i jer igraš na tri fronta i potrebno je da ti svi igrači budu u optimalnoj formi tako da kada ih staviš u igru oni onda nešto i pokažu! Pa Osijek je igrao s PSV-om, pobijedio i sljedeću utakmicu u prvenstvu promijenio 5-6 standardnih igrača i gle čuda, opet pobijedio! Što Osijek ima veću platežnu moć, veći roster i to veći roster kvalitete pa čak i na klupi od jedne europske Rijeke?!"

'Nepravda nad Prskalom'

Sljedeća točka je slučaj golmana. Šampionska Rijeka imala je na golu Andreja Prskala, ali on je ozlijeđen ušao u novu sezonu pa je na gol stao Simon Sluga koji do danas nije ispustio 'jedinicu'.

"Znam ih obojicu, jednog malo manje jednog malo više i za obojicu mogu reći da su iznimno kvalitetni ljudi a onda tek vrhunski profesionalci, bespoštedni radnici i timski igrači ali nepravda koja je počinjena račun Prskala je neviđena i tu mi je zasmetalo da jedna Armada se nije zauzela za vratara i dala mu podršku koji je prošle godine bio najbolji vratar lige, prvi put u povijesti donio Rijeci prvenstvo a onda i dvostruku krunu i pazi ovo. kapetanskom vrpcom na ruci!"

'Kod Keka se ne igra nogomet na treningu'

Klub je u prijelaznom roku doveo veznjaka Damjana Đokovića koji još nije dobio šansu pokazati što zna. Weitzer je to posebno slikovito objasnio.

"Srednji vez ti je od početka prvenstva na konopcima, Bradariću visi rame kao babi sise, još je Maleš bio kartoniran i ti jednom takvom igraču ne daš nijednu sanšu, čovjek naprosto ne postoji, a ima utakmica u svojim nogama iz top europskih liga koliko hoćeš i još je pored toga i mlad s obzirom kakvo europsko iskustvo ima! Pričaš o rotacijama, Bradarić se ozljedi i pred Dinamo ne trenira nijednom u 5 dana i osvane u sastavu i odigra cijelu tekmu! Sada ćete reći da je trening mjerilo i gdje se igrač može pokazati! Ja ću vam odmah reći da to kod Keka nije slučaj jer se kod njega ne igra nogomet na treningu, nijedan trening prva ekipa nije igrala protiv druge ili da su bili miješani sastavi pa da se netko mogao pokazati u ovom ili onom svjetlu! Uvjeravam vas da je tako, od onog dana kada sam ja bio tamo do dana današnjeg!"

'Ne poštuje načelne vrijednosti ljudskog ponašanja'

Kek je hvaljen kao stručnjak kojeg igrači 'slijepo' prate zbog njegove karizme.

"On za to dobiva čistu desetku tj. 5 prsti s jedne a 5 s druge strane jer mu takve dvije treba stisnuti da mu se izbije sav taj ego i arogantnost i nepoštivanje nekih načelnih vrijednosti ljudskog ponašanja! U šest mjeseci koliko sam bio pod njegovim vodstvom nijedan put nije niti pozdravio. Pored toga, osvojivši dvostruku krunu, čovjek je htio promijeniti cijeli trenerski stožer iz čista mira i inzistirao na tome! Razumijem ja profesionalizam, njegovu esenciju i da se treba malo i odmaknuti, ne biti previše unutra s emocijama ali ne biti čovjek, ja za to ne znam niti sam čuo za takvo pravilo!"

'Sharbini je izbačen jer se suprotstavio Keku'

Slučaj Anasa Sharbinija već je izblijedio, no za Ivora - niti blizu.

"On dan danas ima statistiku i to izaberite koju god sezonu hoćete, sezonu kakvu nijedan naš vezni je imao u ranijoj sezoni ili ima u tekućoj, što u asistencijama što u golovima, naravno u vremenu provedenom na terenu! Nije on stavljen na stup srama u svom klubu jer je on napravio neki eksces već zato što je imao muda suprotstaviti se Keku."

'Kek ne voli igrače poput Kramarića'

Smatra se da je Kek stvorio Andreja Kramarića, ali...

"Mnogi su rekli da je Kramarića pogotovo a i ostale stvorio Kek, a ja kažem buuuuulshiiit! Kramarića je stvorio Dinamo i ulica, možda čak najviše i Ivković a ne Kek, u Rijeci je samo dobio priliku da igra konstantno i on je to iskoristio jer je posjedovao neviđenu kvalitetu i samo ju je trebalo ispoljiti van a ja vam sada kažem da bi Kek i dan danas radije imao Benka u vrhu nego Kramu jer načelno Kek ne voli igrače kao što je Krama koji ima potez, dribling, ima sve i Keku se ne sviđa ideja da se o ikome priča o superlativima osim o igri i mašineriji koju je on stvorio."

'On je dobar trener i ima rezultate'

Za kraj, ovo je zaključio.

"Za kraj ću reći da ne želim osporiti njegove trenerske rezultate jer ne mogu iako bih iskreno volio da mogu, radi svih drugih nekvaliteta koje posjeduje ali ne bi bilo pošteno i sebi ne bi dozvolio da budem neiskren jer on zaista je dobar trener i rezultati to potvrđuju iako činjenica je da se posjedovala i kvaliteta jer su se utrošila značajna sredstva na pojačanja i gdje su ta pojačanja igrala jače lige nego što je naša bila ili je! Također ne želim da ispadne da smo mi igrači bezgrešni i žrtve jer nismo! Mi smo također jedna vrsta gamadi, egotriperi te znamo o dosta navrata biti površni ali samo sam htio prikazati i drugu stranu medalje! Nadam se da mi nitko neće ništa zamjeriti previše."


Reci što misliš!