Sport

sportske igre mladih

Svečano zatvorene međunarodne Sportske igre mladih

Svečano zatvorene međunarodne Sportske igre mladih

Na svečanoj ceremoniji na splitskoj rivi dodijeljene su medalje pobjednicima u 10 kategorija. Mlade sportaše i okupljene goste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije prilikom svečanog zatvaranja pozdravili su i Luka Modrić, Dario Srna, Edin Džeko i Nemanja Matić

Sportske igre mladih već 21. godinu zaredom organizirale su svečanu završnicu održanu na prigodnoj ceremoniji na splitskoj rivi. Grad Split i splitsko- dalmatinska županija su svojom velikom podrškom projektu i ove godine dobile domaćinstvo velike završnice Igara. 

Program je započeo dodjelom medalja pobjednicima međunarodne završnice na kojoj je sudjelovalo 900 djece iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Mladi sportaši iz regije su od 19. do 21. kolovoza na sportskim borilištima diljem Splita pokazali svoju borbenost, ali i fair play te smisao Igara, a to su druženje i propagiranje sportskog načina života. Natjecatelji iz Hrvatske ove godine okitili su se s 30 medalja kao i vršnjaci iz Srbije dok su ekipe i pojedinci iz Bosne i Hercegovine ove godine osvojili 15 odličja.

Nakon dodjele medalja uslijedila je svečana ceremonija zatvaranja Igara. Mladim sportašima i svim okupljenim gostima obratili su se proslavljeni svjetski nogometaši Luka Modrić, Dario Srna, Nemanja Matić i Edin Džeko, dugogodišnji podržavatelji i prijatelji Igara.

Jedan od najboljih igrača na svijetu, Luka Modrić iz Madrida je uputio velike pozdrave: 

"Veliko mi je zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti u Splitu na Međunarodnoj završnici sportskih igara mladih. Čestitam svima na sudjelovanju i posebno pobjednicima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Sport i sportski način života su puno više od natjecanja, oni su druženje, prijateljstva za cijeli život i simbol životnih vrijednosti čiji ste vi najbolji primjer."

Dario Srna, bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, je u svojoj video poruci iz Ukrajine istaknuo: 

"Izrazito mi je drago što se završnica Igara održava u Splitu, gradu koji je iznjedrio puno kvalitetnih sportaša i ljudi. Kroz svoju karijeru stekao sam mnogo prijatelja i tako želim i vama da  se kroz Sportske igre mladih družite, širite pozitivnu energiju i sklapate nova prijateljstva."

Proslavljeni igrač Manchester Uniteda, Nemanja Matić uputio je čestitku svim pobjednicima :

"Izrazito mi je drago što vas mogu pozdraviti u Splitu na završnici Sportskih Igara mladih, najljepšoj i najpozitivnijoj sportskoj priči u regiji."

Najbolji bosansko-hercegovački nogometaš, Edin Džeko poželio je svim ovogodišnjim i budućim sudionicima Igara puno sreće, zabave i igre te jasno istaknuo: 

"Sportske igre su zakon!"

Predstavnik organizatora, Zdravko Marić, predsjednik organizacijskog odbora Sportskih igara mladih osvrnuo se na 21 godinu postojanja Igara, te još jednom istaknuo misiju i cilj Igara: 

"Ono što moram istaknut je da svoj djeci koja sudjeluju u Igrama, od njihovih samih početaka, sve aktivnosti besplatne i na to smo jako ponosni. Ovakve manifestacije, bilo sportske ili kulturne, važne su jer su prilika djeci da se zabavljaju i druže. Ove godine smo u sve tri zemlje imali čak 152.000 djece sudionika. Moram naglasiti da ne bismo uspjeli bez podrške Vlade Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije."

Okupljenima su se obratili i Darko Vučić, načelnika Sektora za razvoj sporta u Središnjem državnom uredu za sport, Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Splitsko dalmatinske županije, Ivana Jovanović, predsjednica Sportskih igara mladih Srbije, Ena Jazić, voditeljica odnosa s javnošću Sportskih igara mladih BiH, te Željko Tanasković, predsjednik Saveza za školski sport Srbije. Svi govornici su u svojim porukama naglasili važnost sportskog načina života i inicijativa za promicanje sportskih vrijednosti među djecom i mladima. Na dodjeli su bili prisutni i predstavnici sponzora Sportskih igara mladih koji svojom podrškom iz godine u godinu omogućavaju daljnji rast Igara, a posebno se istaknuo regionalni partner The Coca - Cola Company i Coca-Cola Hellenic bottling company.

Plamen Sportskih igara mladih prenošen je cijelu godinu kroz sve gradove i mjesta na kojima su se odvijala natjecanja, a zajedničkim gašenjem 21. Sportske igre mladih proglašene su zatvorenima.

Nakon ceremonije zatvaranja sve okupljene mlade sportaše, goste i stanovnike Splita i županije u zabavnom dijelu programa zabavila je mlada pjevačica i kantautorica Mia Dimšić. Svojim hitovima "Sunce, oblak, vjetar" i "Život nije siv" rasplesala je mnogobrojne goste na splitskoj rivi i zaokružila jednu predivnu sportsku priču u "najsportskijem gradu na svijetu".

Sportske igre mladih održavaju se trenutno u 3 države – Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, s namjerom širenja u još veći broj zemalja.U 2017. godini u Hrvatskoj je sudjelovalo više od 60.000 sudionika, u Bosni i Hercegovini natjecalo se više od  40.000 djece i mladih, a u Srbiji sudjelovalo je gotovo 60.000 sudionika. Kroz najveću malonogometnu platformu Coca- Cola Cup samo ove godine prodefiliralo je više od 35.000 malih nogometaša. U 21 godinu postojanja  broj sudionika prešao je impozantnu brojku od milijun sudionika. 

Igre su već odavno prerasle u regionalni pokret s misijom da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i educiraju djecu i mlade od najranije dobi pozitivnim vrijednostima. Kao najmasovnija sportska manifestacija u ovom dijelu Europe pružaju priliku djeci osnovnih i srednjih škola da od travnja do kolovoza besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Najuspješnijim pojedincima i ekipama osigurano je besplatno mini ljetovanje u svojstvu sudionika međunarodnih završnica u Splitu.

Lista organizacija i poznatih osoba koje podržavaju Igre je poduga, a među njima su Međunarodni  olimpijski odbor i Europska komisija. Podržavaju ih i Sir David Richards, Predrag Mijatović, Jose Mourinho, David Beckham, Sven Goran Eriksson, Lennart Johansson, Franz Beckenbauer, Jose Navarro, i Arkady Dvorkovich.


Reci što misliš!