Sport

Zadar basketball tournament

Uspavanka na Višnjiku, Khimki se s lakoćom obračunao sa Zadrom

Uspavanka na Višnjiku, Khimki se s lakoćom obračunao sa Zadrom
Dino Stanin/PIXSELL

Pred tek oko 600 gledatelja u Krešinom domu, Zadar i Khimki odigrali su pravu malu košarkašku uspavanku u kojoj je Zadar na terenu postojao samo u prvoj četvrtini te pred kraj utakmice kada je pitanje pobjednika bilo već odavno riješeno

Veći dio prve dionice protekao je u kvalitetnoj igri i vodstvu Zadra na krilima Luke Božića i Lovre Bašića. Ipak, pri kraju su četvrtine sve uprskali i 20 sekundi prije isteka vremena dopustili Khimkiju da uz pet vezanih koševa Jamesa Andersona prijeđe u svoje prvo večerašnje vodstvo 18-17.

#ZDBT2017: KK Zadar - Khimki Moskva 58-72 #ZDBT2017: KK Zadar - Khimki Moskva 58-72

Druga dionica sušta suprotnost. Khimki je u 6 minuta nanizao seriju 12-2, a ako tome ubrojimo i 5 Andersonovih koševa s kraja prve dionice, to je onda ukupnih 17-2 za vodstvo ruske momčadi 30-19. Međutim, valja napomenuti kako je u tim trenucima utakmice trener Aramis Naglić malo eksperimentirao s postavom i isprobavao bekovsku liniju Toni Jelenković – Luka Tomas koja do sad i nije imala previše prilike za uigravanje.

Nažalost, u preostalom vremenu niti nominalno prva petorka s Bašićem i Božićem nije uspjela napraviti ništa konkretnu pa je semafor nakon 20 minuta igre pokazivao 35-26 u korist Khimkija.

Kod Zadra je na poluvremenu najbolji strijelac bio Božić sa 6 koševa, dok su po 5 nadodali Bašić i Ivanov. Anderson je bio najbolji u redovima Khimkija s 10 koševa, a samo poen manje imao je Monia. 

U trećoj dionici prava uspavanka. Zadrani su čak 6 i pol minuta igrali bez učinka, sve dok Bašić nije poslužio lijepom asistencijom Brzoju za polaganje. Ni Khimki se nije osobito proslavio u navedenom periodu, te je postigao svega sedam koševa. Semafor stoga u tom trenutku pokazivao 42-28 za goste. 

Dominacija Khimkija, ali i pomalo negledljiva košarka, nastavili su se do kraja četvrtine koja je završila vodstvom ruske momčadi 53-32. Prevedeno, Zadar je u čitavoj četvrtini postigao svega 6 koševa i na trenutke iziritirao svojom bezidejnošću malobrojnu publiku u Krešinom domu.

U posljednjoj dionici Khimki je rutinski odrađivao posao budući da je pobjeda već bila osigurana. Istina, izgledao je Zadar dosta bolje nego u trećoj četvrtini, ali ni protivnik više nije igrao na svom maksimumu tako da je i 'poklonio' nekoliko otvorenih šuteva i dolazaka u reket. Sve u svemu, na koncu i više no zaslužena pobjeda Khimkija s rezultatom 72-58.

Kod Zadra je ponovno najviše pokazao onaj koji se momčadi priključio tek dan prije turnira – Luka Božić koji je postigao 17 koševa. Lovre Bašić je nadodao 14. Kod Khimkija je najbolji bio James Anderson sa 16 koševa, a 15 je dodao Stefan Marković.

Zadar je tako turnir završio na posljednjem mjestu, što zapravo i nije neko iznenađenje s obzirom na renome i kvalitetu protivnika. Više od toga navijače je zasmetao pristup u većem dijelu današnje utakmice kada je momčad na trenutke izgledala potpuno nezainteresirano.

Do sljedeće subote i prvog kola ABA lige, koje Zadranima donosi gostovanje u Podgorici, na Višnjiku će morati dobro poraditi na igri i pristupu kako se ovakvo što više ne bi ponovilo.

KK Zadar – Khimki 58-72 (17-18, 9-17, 6-18, 26-19)

KK Zadar: Bašić 14, Ivanov 5, Kraljević 4, Jelenković, Krajina 6, Vuković 2, Prša, Brzoja 9, Špralja, Tomas 1, Božić 17.

Khimki: Honeycutt, Vyaltsev 13, Zaitcev 6, Marković 15, Sokolov, Monia 8, Gill 3, Todorović, Anderson 16, Jenkins 3, Thomas, Yakushin 5.


Reci što misliš!