Zabava

Pravda..?

Kako su holivudske dive plaćene u odnosu na muške kolege?

Kako su holivudske dive plaćene u odnosu na muške kolege?

Glumica Jennifer Lawrence samo je ove godine zaradila 46 milijuna, čime je 'zacamentirala' svoj status najplaćenijih holivudskih diva, no ta pozamašna svota tek je sitniš prema onome koliko u svoj džep pospreme muške kolege, navodi ugledni magazin Forbes koji je jučer objavio godišnji popis najplaćenijih glumica.

Prema Forbesovoj listi najplaćeniji muški glumac je Dwayne Johnson koji je prošle godine inkasirao 64,5 milijuna dolara, a slijede ga Jackie Chan sa 61 milijunom te Matt Damon koji je zaradio 55 milijuna. Idući na popisu su Tom Cruise s 53 milijuna te Johnny Depp sa zarađenih 48 milijuna dolara.

Magazin Forbes je istražio i izvore zarade holivudskih glumica te je zaključio kako 90 posto žena s Forbesove liste upotpunjuje kućni budžet reklamirajući razne kompanije, dok novac od filmova čini tek neznatni dio zarade. Primjerice, Jennifer Aniston, koja se na popisu sa zarađenim 21 milijunom dolara nalazi na četvrtom mjestu, većinu zarade ostvaruje reklamirajući tvrtke Emirates airlines, Smartwater te Aveeno and Living Proof.

Slična je situacija i s ostalim divama s popisa poput Melisse McCarthy koja je lani zaradila 33 milijuna dolara te Scarlett Johansson kojoj je prošle goidne na račun sjelo 25 milijuna dolara.

Na razlike u plaćama prva je javno progovorila Patricia Arquette kada je prošle godine svoj govor tijekom dodjele Oscara pretvorila u poziv na izjednačavanje plaća glumica i glumaca.

'Borili smo se za svaku ženu koja je rodila, za svakog poreznog obveznika i građanina naše države, borili smo se za prava svakoga. Sada je vrijeme da se jednom za svagda izborima za jednakost u plaćama.', izjavila je tom prilikom poznata glumica.

Nejednakost u zaradama potakla je i glumca Bradleya Coopera na akciju i to nakon što je otkrio kako su njegove kolegice sa seta filma Američke varalice Jennifer Lawrence i Amy Adams potplaćene.

'Radile su svaki dan na filmu i na kraju nisu dobile ništa. To je stvarno strašna situacija, gotovo sramotna.', izjavio je Cooper za Reuters, najavivši kako će se ubuduće izboriti za jednakost plaća u Hollywoodu.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.