Zabava

Samoizgradnja je poanta

Bliži se "Triode festival" za ljubitelje sasvim drugačijeg zvuka!

Bliži se

U izdvojenoj prostoriji/slušaoni će se po dogovorenom redu reproducirati glazba preko uređaja iz samogradnje

Zadar će od 29. travnja do 1. svibnja biti domaćin sedmog po redu Triode Festivala!

Festival predstavlja okupljanje izlagača čija je glavna osobina ljubav prema slušanju glazbe i posebnog, analognog zvuka kakav imaju uređaji koji koriste elektronike.

Triode Festivali do sada su održani redom u Krasnom, Umagu, Bjelovaru, Šibeniku, Fužinama te Sisku. Lokacija održavanja u Zadru je Hotel Donat na Boriku.

Petak je predviđen za okupljanje sudionika, montiranje uređaja i puštanje u probni rad.

U subotu će pojedini samograditelji po dogovorenom redu reproducirati glazbu za posjetitelje od 8 do 20 sati.

U izdvojenoj prostoriji/slušaoni će se također po dogovorenom redu reproducirati glazba preko uređaja iz samogradnje, a gdje će biti izolirani od buke glavnog prostora te će zainteresirani moći bolje ocijeniti kvalitet reprodukcije.

U nedjelju će se prezentacija nastaviti od 8 sati do 15 sati, ali će pojedini sudionici iz udaljenih krajeva Hrvatske vjerojatno i ranije napustiti prezentaciju.

Prisutni samograditelji dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a dobrodošli su i oni iz drugih država ukoliko su im uređaji sa elektronkama i napravljeni za vlastite potrebe. Važno je naglasiti da oni izrađuju uređaje za svoje potrebe, a ne za komercijalnu upotrebu.

Prezentiraju se uređaji koji djelomično ili potpuno napravljeni u samogradnji a za pojačanje audio signala se koriste elektronke/lampe, a moguća je i primjena elektronki u ispravljačima visokog napona i stabilizatorima napona istih uređaja.

Iako svi koji kod kuće naprave audio uređaj sa elektronkama nisu ujedno i konstruktori istih, odnosno rade po uputama/šemama drugih autora, oni time nisu ništa manje samograditelji od onih koji su samograditelji-konstruktori.

Velik dio samograditelja jako pazi na izgled svojih uređaja pa se taj vizualni dio smatra dijelom prezentacije samograditelja. Neki samograditelji se isključivo vežu za zvuk (uređaji im uglavnom izgledaju "čudno" u odnosu na uobičajeni izgled uređaja), ali oni s punim pravom i ravnopravno sudjeluju u prezentacijama. Dio ih je u samogradnji napravio i zvučne kutije za reprodukciju, a neki preferiraju i kablove napravljene u samogradnji (inter-konekti, zvučnički kablovi, kablovi za spajanje na mrežu) pa i to sudjeluje u prezentaciji.

''Za ovaj Triode Festival do sada se prijavilo 18 izlagača, ali broj prisutnih samograditelja će biti veći jer je neke, koji nisu stigli završiti svoje uređaje za prezentaciju, želja za druženjem i interes za uređajima na festivalu dovodi na TF'', rekao nam je organizator festivala Davorin Blažić.

Dođite u hotel Donat ovaj vikend i pogledajte te poslušajte ove jedinstvene uređaje!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.