Zabava

peto riječko godišnje doba

Najavljen Riječki karneval: U velikoj povorci očekuje se oko 10.000 maškara

Najavljen Riječki karneval: U velikoj povorci očekuje se oko 10.000 maškara
Goran Kovacic/PIXSELL

Tijekom Riječkog karnevala bit će održane brojne maskirane zabave, koncerti, kulturna, sportska, gastronomska i humanitrana događanja

Riječki karneval počet će 17. siječnja na blagdan sv. Antona ili Antonju i trajat će do Pepelnice 1. ožujka, a u velikoj međunarodnoj povorci 26. veljače očekuje se oko stotinu maskiranih karnevalskih skupina s oko 10.000 maškara, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u riječkoj gradskoj upravi.

"Ovogodišnje 'peto riječko godišnje doba'  i 34. riječki karneval trajat će dulje nego lani, a pripremljen je bogat i zanimljiv program u kojem će svatko pronaći nešto po svom guštu“, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i pozvao sve da se pridruže maškaranim zbivanjima i jednom od najvećih europskih i svjetskih karnevala.

Obersnel  je rekao da je Riječki karneval dio projekta Europske prijestolnice kulture u sklopu kojeg su pripremljeni i karnevalski programi. I ove godine će Riječki karneval imati humanitarni dio, na tradicionalnom karnevalskom balu prikupljat će se novac za Udrugu osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije.

Tijekom Riječkog karnevala bit će održane brojne maskirane zabave, koncerti, kulturna, sportska, gastronomska i humanitrana događanja, a karnevalski program najavio je direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa. Maškare će preuzeti ključ grada 20. siječnja, kada će biti izabrana i nova kraljica karnevala. Dječja karnevalska povorka proći će Korzom 18. veljače, a velika međunarodna povorka  26. veljače. Istaknuo je dva velika sportska događaja -  Carnival Snowboard Session na Gatu Karoline riječke i maškarani auto-rally Pariz – Bakar. Od humanitranih događanja naglasio je tradicionalni humanitarni karnevalski bal,  humanitarnu prodaju jote i maneštre na Korzu, humanitarne karaoke i pidžama party te dobrovoljno davanje krvi. 

Karnevalski „meštar“ Toni pozvao je sve da sudjeluju u programima Riječkog karnevala, koji će početi 17. siječnja podizanjem okrivljenog Pusta,  u organizaciji tradicijskih grupa na Pehlinu i Zametu te karnevalskih grupa na Pašcu, uz zvuke antonjskog roga, vatromet, prigodni program i tradicionalne običaje. Pozvao je na sva karnevalska događanja, posebice na izbor kraljice karnevala i primopredaju ključa grada 20. siječnja, kako bi se uz pjesmu i ples obilježio početak vladavine maškara, uz karnevalski slogan „Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!“ 


Reci što misliš!