Zabava

dobitnik 20 grammya

Legendarny gitarist Pat Metheny u lipnju u Zagrebu

Legendarny gitarist Pat Metheny u lipnju u Zagrebu
Zeljko Hladika/PIXSELL

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u lipnju jednog od ponajboljih i najznačajnijih svjetskih gitarista svih vremena Pata Methenyja.

Svestrani glazbenik, skladatelj i gitarist vrhunske tehnike, maštovite improvizacije i originalnog zvuka, Metheny je u svojoj dugogodišnjoj karijeri postigao zavidnu popularnost te osvojio brojne nagrade i priznanja, uključujući 20 Grammyja u različitim kategorijama.

Metheny kombinira različite vrste glazbenih stilova, od progresivnog jazza, post-bopa preko latino utjecaja i fusiona, a nedavno ga je časopis DownBeat, uz mnoge legende jazza poput Djanga Reinhardta, Charliea Christia i Wesa Montgomerya, uvrstio kao najmlađeg člana i jednog od četiri gitarista u svoju Dvoranu slavnih.

U Zagreb, gdje je već gostovao prije šest godina, dolazi u sklopu nove turneje, a koncert pod nazivom "An Evening With Pat Metheny" najavljen je kao jedinstveni doživljaj koji će iskustvo Methenyjeve glazbe podići na novu razinu.

"Proteklih godina moj kreativni proces bio je uvijek isti: napiši glazbu, snimi pjesmu, napravi turneju. Ovoga puta želio sam pomalo promijeniti taj obrazac. Kroz godine prikupio sam veliki repertoar koji nikada neću stići odsvirati pa sam pomislio da bi bilo zanimljivo udružiti se s vrhunskim glazbenicima koji bi ga odsvirali i nadogradili vlastitim umijećem", stoji u Methenyjevoj najavi turneje.

Njegov nastup u Lisinskome hrvatskoj će publici u petak 2. lipnja predstaviti Antonija Sáncheza, Methenyjeva dugogodišnjeg suradnika i po njegovu mišljenju jednog od najvećih bubnjara svih vremena; mladu kontrabasisticu malezijsko-australskog podrijetla Lindu Oh, iznimno aktivnu na njujorškoj sceni posljednjih godina, te britanskog pijanista Gwilyma Simcocka, za kojeg Metheny tvrdi da je jedan od najboljih pijanista kojeg je čuo nakon dugo godina.


Reci što misliš!