Zabava

Maškare u Splitu

Splitske maškare prodefilirale gradom - sudjelovali i psi

Splitske maškare prodefilirale gradom - sudjelovali i psi

Splitske su maškare u subotu prijepodne s Rive započele svoju šetnju užim gradskim središtem preko Marmontove, Đardina i Peristila na kojima su brojni performeri izvodili svoje točke, uz glavne zvijezde - Prilepske mečkare i zvončare, pažnju Splićana privukao je i defile maškaranih pasa.

 

Senegalski bubnjari i plesači privukli su veliki broj posjetitelja, ali domaćini i njihovi gosti ništa manje nisu bili zainteresirani ni za reggaeton, capoeiru, te trbušni ples. No, glavne zvijezde subotnjih maškara bili su Prilepski mečkari i zvončari svi mahom odjeveni u ovčje runo.

Nastup u Splitu prvi im je takve vrste u Hrvatskoj, a do Splita su iz Makedonije putovali 15 sati. Novinarima su se pohvalili kako imaju tradiciju dugu 150 godina, te da svugdje gdje nastupaju plijene pažnju svih prisutnih posjetitelja.

Bili su na vrhu kolone, a u stopu su ih pratile Splitske mažoretkinje, bubnjari iz Srbije i Vojvodine, plesačice iz Rusije i Poljske, brojne skupne maske osnovnih škola, ali i pojedinačne vrlo maštovite. Najčešća maska današnjih maškara bila je maska Anonymousa, a najviše se djece okupilo oko skakavca visokog nekoliko metara.
Na Rivi je odrađen i program "Skakavac-dječji karneval uz predstavu Supjerina i Wonder Valentine", a onda su prodefilirali maškarani psi. Najhrabriji s najmaštovitijom maskom koji je uspio prošetati binom osvojio je nagradu. Cijela akcija, koju je osmislila udruga Sehaliah, humanitarna je jer se skupljaju donacije za zbrinjavanje napuštenih životinja.

Sinoć je iz Zagreba prema Splita krenuo Karnevalski party vlak iz kojeg putnici od 14 sati, pa sve do ponoći mogu sudjelovati u techno maratonu na Peristilu i u Đardinu kod Zlatnih vrata. Zabavljat će ih 35 DJ- eva iz raznih dijelova svijeta - od Tajlanda i Nigerije, ali i cijele jugoistočne Europe. Party se u ponoć seli u veliku dvoranu Gripe gdje će maškarana zabava "Love Carnival Rave" trajati do jutra.
U nedjelju je na Rivi zakazan LoveBoat Party, od 17 do 20 sati u Vanilla baru "Ples s anđelima" u kojem će sudionici biti osobe s posebnim potrebama, dok je u Avalona rezerviran "Salsa maskenbal". Na pokladni utorak na Rivi u 20.30 sati započinje program u kojem će nastupati JukeBox Band, a nakon toga će se održati koncert "Vatre". U isto vrijeme na susjednom Voćnom trgu u ritmu muzike "prašit" će DJ Daddy Cool, DJ Brothers i Erasmus students. Cijeli program završava u 23.30 spaljivanjem krnje na Gatu sv. Nikole.

Splitski krnjeval ove je godine ponudio program za različite ukuse počevši od predavanje na temu "Povijest splitskog krnjevala", tanga pod maskama, cirkuskih i plesnih radionica za djecu i odrasle, radionica za osobe sa posebnim potrebama u kojima su sudjelovale ustanove Slava Raškaj, Juraj Bonaći, Srce, Lastavice, Anđeli i Koračići.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.