Zabava

"Hrvatski velikani"

Ne propustite novu emisiju Roberta Knjaza

Ne propustite novu emisiju Roberta Knjaza
press/hrt

Zabavno-dokumentarna serija "Hrvatski velikani" ima osam epizoda i gledatelje upoznaje s onim manje poznatim detaljima o hrvatskim velikanima

Čak i ako pokušate, teško se sjetiti jednog jedinog projekta Roberta Knjaza koji bi u bilo kojem segmentu bio ispodprosječan ili neprihvaćen od strane domaće publike.

Od "Zaleđa" i "Svlačionice" pa sve do "Koledžicom po svijetu" i "Mjenjačnice", Knjaz se redovito pokazivao kao zicer i neka konstanta kvalitete. Bez obzira radilo se o OTV-u, RTL-u i HRT-u, njegove su emisije redovito budile interes. Čak i u reprizama

Knjaz uspio tamo gdje su mnogi podbacili

Njegov najnoviji projekt je zabavno-dokumentarna serija "Hrvatski velikani" u kojoj kroz osam epizoda gledatelje upoznaje s onim manje poznatim detaljima o hrvatskim velikanima pa ako vas je oduvijek zanimalo kakav je Josip Jelačić bio prema ženama i kakve je probleme imao s ćelavošću, ovo je upravo ono što ste čekali.

Klasični zajebantski pristup i ovdje je prisutan pa unatoč odlično istraženoj povijesnoj građi koju su Knjaz i ekipa prikupljali godinu dana, ni u jednom trenutku nemate osjećaj da gledate klasične suhoparne dokumentarne serije u kojima vas netko bez duha i želje da vas zabavi, sat vremena fila dosadnim činjenicama.

Naravno, povjesničari sami po sebi i nisu zahvalni sugovornici jer njihova svrha i nije da vas zabave nego prenesu povijesne činjenice, ali zahvaljujući odličnoj montaži i Knjazovom stilu komunikacije, čak i dijelovi u kojima, primjerice, dobivamo ne posebno uzbudljive informacije o Jelačićevom djetinjstvu, prošarani su Knjazovim upadicama ili zabavnim lekcijama koje voditelj daje strancima koji ne razumiju jednu jedinu riječ.

Da ne bude zabune, "Hrvatski velikani" unatoč zabavnom pristupu i dalje uspijevaju biti informativni pa nije teško pretpostaviti da će u ovom kontekstu biti i od neprocjenjive koristi za sve one koji žele naučiti ponešto o hrvatskoj povijesti i pritom ne umrijeti od dosade.

Ipak, neki će primijetiti da najave emisije i nisu najtočnije.

Naime, iako je predstavljena kao emisija u kojoj ćemo doznati one manje poznate detalje o slavnim Hrvatima, već u prvoj epizodi postalo je jasno da su ti manje poznati detalji ipak u drugom planu, a ono što dobivamo jest 55-minutni dokumentarac o životnom i političkom putu bana Josipa Jelačića. Izuzev nekoliko sitnica i dalje smo imali prilike čuti ono najosnovnije, ali na malo drukčiji način, a ovi osobni momenti u većoj se mjeri pojavljuju tek u posljednjih 15 minuta epizode.

Ostaje nam vidjeti hoće li se to mijenjati u narednim epizodama, ali čak i ako se to ne dogodi i gledatelji bi trebali biti i više nego zadovoljni viđenim jer ovo je uistinu težak zadatak jer kao što je i sam Knjaz na kraju emisija zaključio, smjestiti nečiji život u pedesetak minuta sve je samo ne jednostavno. Još teže, natjerati prosječnog gledatelja da 55 minuta sjedi i sluša priče o Jelačiću.

Bilo kako bilo, Robert Knjaz ponovno je pokazao da je jedinstvena pojava na domaćoj sceni jer klasični format uspio je osvježiti, preokrenuti naglavačke i učiniti zabavnim svim uzrastima i tako bez ikakve sumnje obogatiti HRT-ovu ponudu kojoj je ovakav sadržaj itekako potreban.


Reci što misliš!