Zabava

Zanimljivosti

Posljednja preživjela putnica Titanika prodala uspomene da bi platila starački dom

Posljednja preživjela putnica Titanika prodala uspomene da bi platila starački dom

Dean je prodala maleni pleteni kovčeg, zajedno s drugim uspomenama sa zlosretnog broda, na aukciji u subotu kako bi platila starački dom

Kada je samo dva mjeseca stara Millvina Dean stigla u New York s majkom i bratom nakon što su preživjeli potonuće Titanika, dan im je kovčeg s doniranom odjećom ne bi li im se pomoglo.

Sada, više od 96 godina poslije, taj poklon pomaže posljednjoj preživjeloj putnici Titanika da lakše proživi svoje posljednje dane.

Dean je prodala maleni pleteni kovčeg, zajedno s drugim uspomenama sa zlosretnog broda, na aukciji u subotu kako bi platila starački dom.

Prikupila je 53.906 američkih dolara, deset puta više nego što se nadala. Samo je kovčeg postigao cijenu od 18.650 dolara.

"To je velik novac. Siguran sam da će biti sretna kada joj priopćimo vijest", rekao je predstavnik aukcijske kuće Andrew Aldridge.

Predmeti su prodani u sklopu aukcije predmeta s Titanika koju je organizirala kuća Henry Aldridge & Son na jugu Engleske. Dean je prodala i rijetke slike Titanika te pisma kojima je Titanic Relief Fund njezinoj majci ponudio naknadu od funtu, sedam šilinga i šest penija tjedno.

Dean (96) živi u privatnom staračkom domu Woodlands Ridge u Southamptonu, matičnoj luci Titanika, otkako je prije dvije godine slomila kuk.

Elizabeth Gladys "Millvina" Dean bila je tek novorođenče kada je u noći 14. travnja 1912. Titanik udario u santu leda četiri dana nakon isplovljavanja iz luke. Brod nije imao dovoljno čamaca za spašavanje za svih 2.200 putnika i članova posade.

Dean, njezina majka Georgetta i brat Bertram Jr. bili su među 706 ljudi, većinom žena i djece, koje je spasio parobrod Carpathia. Njezin otac Bertram Dean poginuo je.

Lillian Asplund, posljednja Amerikanka koja je preživjela nesreću Titanika, umrla je 2006. u dobi od 99 godina. Druga putnica, Britanka Barbara Joyce West Dainton, umrla je u studenome prošle godine u dobi od 96 godina.

Zbirka predmeta koji su pripadali Asplund prošle je godine prodana za više od 100.000 funti.


Reci što misliš!