Zabava

Plagijati

Tonči Huljić morat će platiti preko 110 tisuća kuna za plagiranje

Tonči Huljić morat će platiti preko 110 tisuća kuna za plagiranje

Svojedobni hitić "Da me 'oće Stipe" u Mineinoj izvedbi autora Tončija Huljića plagijat je pjesme "Dalmatinke male" Ivana Bašića Baše iz davne 1963. godine

Minein Stipe koštat će Huljića preko 110 tisuća kuna nakon što je donesena presuda da je nekadašnji hit ipak plagijat stare dalmatinske pisme. No u prosincu već nastupa zastara.

Svojedobni hitić "Da me 'oće Stipe" u Mineinoj izvedbi autora Tončija Huljića plagijat je pjesme "Dalmatinke male" Ivana Bašića Baše iz davne 1963. godine.

Presuda je to Općinskog suda u Splitu, preciznije suca Hrvoja Alajbega, nakon što je tijekom postupka saslušano nekoliko vještaka, priznatih i poznatih glazbenika, te nakon što je stručno povjerenstvo pregledalo notne zapise i poslušalo obje skladbe.

Huljić, koji nije bio prisutan na objavi presude, zbog plagijata treba platiti sto osobnih dnevnih dohodaka, što u njegovom slučaju iznosi 110.669 kuna, a još deset tisuća kuna treba isplatiti Bašiću jer je toliko, procjenjuje se, zaradio na ime skladbe Da me 'oće Stipe koja je u stvari Bašina, piše Novi list.

Hoće li presuda na vrijeme postati pravomoćna bit će pravi primjer efikasnosti hrvatskog pravosuđa budući da predmet pada u zastaru u prosincu ove godine.


Reci što misliš!