Zabava

Antički dani

Aukcijom do roba ili robinjice

Aukcijom do roba ili robinjice

Pred prepunom dvoranom led su probila tri 'kršna momka, radničkih koljena, savršena za rad u polju'

ZADAR - Studentske Bakanalije, koje se održavaju u Zadru već pet godina, posljednje tri godine imaju i jednu specifičnost - aukciju vina, za koje se uz najvišu ponuđenu cijenu dobiva i rob ili robinja. Aukcija je ove subote održana u prostoru DHM-a, a cijene vina Vranac, ovisno o atraktivnoj pratnji, dosezale su čak do 300 kuna.
Usluge roba ili robinje traju koliko traje i boca vina. Njihova je uloga bila da svome "gospodaru" ulijevaju vino u čaše, a nakon što se boca vina ispije, rob je slobodan. No nerijetki su slučajevi da se robu svidi gospodar pa s njim ostaju i dalje u društvu.

Da bi sve bilo u antičkom ugođaju nije nedostajalo ni dodatnih rekvizita u obliku rimskih toga i karakterističnih 'rimljanki' kao obuće. Led pred prepunom dvoranom probila su tri 'kršna momka, radničkih koljena, savršena za rad u polju', najavljivali su aukcionari. Za višu cijenu napinjali su se mišći, pokazivala se koljena, ali i obline. Sve to dodatno je podizalo cijenu, a dečki su za svoju pojavu početnih 50 kuna podigli na čak nekoliko puta višu cijenu.

U sklopu Bakhanalija dodatan 'štimung' napravili su i gostujući bubnjari, a izveden je i vatreni performans u dvorištu Citadele. Sama aukcija vina uz robove, doznajemo, način je da studenti sebi iz godine u godinu osiguraju novac za novu kupovinu vina te organizaciju novih Bakhanalija.

Nakon robova uslijedila je prodaja bogova s Olimpa, a ove godine, s obzirom da je potražnja bila jako velika rasprodani su svi, počevši od Atene, Artemide, Here, Viktorije ali i kraljice Amazonki.


Reci što misliš!