Zabava

"prvi populistički predsjednik"

Andrew Jackson ostaje na novčanici od 20 američkih dolara?

Andrew Jackson ostaje na novčanici od 20 američkih dolara?
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vraćanje u milost nekadašnjeg američkog populističkog predsjednika Andrewa Jacksona rađa sumnje oko plana da ga na novčanicama od 20 dolara zamijeni Afroamerikanka kao povijesni presedan.

Andrew Jackson (1767.-1845.), nedavno pozdravljen od Trumpa kao prvi "populistički" predsjednik, trebao bi 2020. prepustiti mjesto Harriet Tubman, junakinji borbe protiv ropstva, prema inicijativi Obamine administracije najavljenoj prošlog proljeća.

Bio bi to prvi put da se crni uglednik pojavi na bankovnoj novčanici u SAD-u.

S gotovo devet milijardi komada u opticaju, novčanica od 20 dolara jedna je od najviše korištenih, uz onu od jednog dolara (11,7 milijardi), po američkog središnjoj banci.

Izbor je pao na Harriet Tubman (1822.-1913.) koja je pomogla oslobađanju robova a potom sudjelovala u borbi za pravo glasa žena, nakon opsežna ispitivanja javnog mnijenja koje je provelo ministarstvo financija pod demokratskom administracijom.

No, nakon izbora Donalda Trumpa, Andrew Jackson koji je bio u Bijeloj kući od 1829. do 1837. spektakularno se vratio u milost što brine pristaše Harriet Tubman.

Utemeljiteljica "Women on 20s", udruge koja se zalaže da se ženama oda počast na novčanicama, Barbara Ortiz Howard primjećuje da predsjednik Trump "ne propušta priliku da pohvali vrline Andrewa Jacksona".

"Vrline koje su upitne", dodaje aktivistica podsjećajući na prošlost s robovima sedmog američkog predsjednika koji je također ostao zapisan u povijesti po masovnom protjerivanju indijanskih plemena.


Reci što misliš!