Zabava

trg sv. jure

1. svibnja u Viru: Besplatni fažol s kobasicama uz feštu i grupu Zadar Express

1. svibnja u Viru: Besplatni fažol s kobasicama uz feštu i grupu Zadar Express
Kažimir Škrbić

Besplatni fažol s kobasicama, praznični šušur, okićeni štandovi, grupa „Zadar Express“ i najviše od svega sjajno raspoloženje na Trgu svetog Jure na Viru – čekaju vas u ponedjeljak od 10 sati na proslavi 1. svibnja, međunarodnog Praznika rada.

Općina Vir već duži niz godina tradicionalno obilježava Praznik rada kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1886. godine kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero ih je osuđeno na smrt.

U Hrvatskoj se Praznik rada počeo obilježavati još 1890. godine kada su hrvatski radnici u Zagrebu istaknuli zahtjeve u znaku tri osmice, solidarizirajući se sa zahtjevima 40 tisuća radnika u Chicagu koji su tražili 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja (rekreacije).

Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova, a u zgradi Hrvatskoga doma, kako su tada pisale „Narodne novine“, govornici su na velikoj radničkoj skupštini naglašavali: „Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi“.

Najveće slavlje povodom Praznika rada na Viru je održano 2014. godine kada je više tisuća stanovnika Vira uživalo u druženju uz Muja te prateći jedriličarsku regatu „Prvosvibanjski kup otoka Vira“, kao i godinu dana kasnije masovnim okupljanjem i druženjem virskog stanovništva na Trgu svetog Jure.


Reci što misliš!