Zabava

sedmi pečat

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales – Ako Boga znate, prestanite više s ovim mučenjem!

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales – Ako Boga znate, prestanite više s ovim mučenjem!

Teško se ovih dana zagriženom filmofilu pomiriti s činjenicom kako mu obožavani De Niro posljednjih godina glumi u pi*darijama poput ''Dirty Grandpa'' ili ''The Bag Man'', a da je jedan od ponajboljih glumaca 90-ih (i svoje generacije) okusivši zvjezdanu slavu zaboravio 'normalno' glumiti te se počeo redovito skrivati ispod nepreglednih slojeva šminke, maski i grimasa.

Da, govorim o Johnnyju Deppu, 'baby face' glumcu koji je mukotrpnim radom i talentom uspio dežurnim pljuvačima dokazati kako se ispod ljepuškastog lica krije prava glumčina.

I bijaše tako sve dok početkom milenija (točnije, 2003.) naš 'lijepi Johnny' nije prihvatio ulogu pirata Jacka Sparrowa u Disneyevom 'blockbusteru' ''Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl''. Svi su nizali hvalospjeve, Johnny je oduševio publiku i kritiku originalnom i nadasve komičnom rolom, okrenuo svjetla reflektora u svojem smjeru, a pala je i nominacija za Oscara. Pomislio sam tad (a vjerovatno i mnogi drugi) kako se Depp lijepo poigrao, pošteno zaradio, zacementirao status zvijezde i kako će se ponovno vratiti ozbiljnijim angažmanima.

No na našu žalost, Deppu su se dopali reflektori i nezapamćena slava te je nastavio graditi karijeru klauna, a onu glumačku (''Finding Neverland'', ''Public Enemies'', ''Black Mass''...) bi sramežljivo pokazao tek s vremena na vrijeme.

Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017)

Režija: Joachim Rønning, Espen Sandberg

Uloge: Johnny Depp, Javier Bardem, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario, Kevin McNally, Geoffrey Rush...

Žanr: Avantura, fantazija

Trajanje: 129 min.

Sad, gotovo desetljeće i pol od filma koja ga je prometnuo u zvijezdu, moram sa žaljenjem reći kako smo dočekali i četvrti (!) nastavak zamorne franšize koju može zaustaviti jedino veliki podbačaj na kino blagajnama.

Ukoliko želi osloboditi svojeg oca Willa (O.Bloom) od prokletstva, Henry (B.Thwaites) treba pronaći Posejdonov (!) trozubac, no da bi uspio u toj nemogućoj misiji, treba mu pomoć slavnog pirata Jacka Sparrowa (J.Depp). Jack s druge strane pokušava zadržati respekt svoje posade koja pomalo počinje sumnjati u sposobnosti svojeg šeprtljavog kapetana. Još veći problem po Jacka nastane kad ga zbog osvete počne tražiti zastrašujući kapetan Salazar (J.Bardem) i njegova mrtva posada....

Ili..tako nekako. Možete samo zamisliti kakva je ovo gnjavaža kad već nakon 15-ak, 20 minuta počneš gubiti interes i prestaneš gotovo pratiti priču koja u ustima ostavlja okus koktela spravljenog od najgorih sastojaka iz prijašnjih nastavaka, teških nebuloza i budalaština. Oni drskiji će reći kako je ovo tek još jedan zakamuflirani 'reboot' (Brenton Thwaitesn i Kaya Scodelario su zamjenili Orlanda Blooma i Keiru Knightley dok je Bardemov Salazar tek blijeda kopija Rushovog Barbosse), no ja se unatoč tim 'opravdanim' optužbama ipak ne bi složio pošto je ovaj nastavak apsolutno lišen šarma, humora i kvalitete.

Sve je to krasno snimljeno i režirano (angažiran je proslavljeni norveški redateljski dvojac Rønning/Sandberg), a vidljivo je i kako se na efektima, koreografiji i kostimima nije štedjela niti lipa. No za vraga taj budžet od 230 (!!!) milijuna dolara, kvalitetni redatelji i respektabilna glumačka imena (Bardem je nažalost potraćen kao i McShane u prethodnom nastavku) kad se Johnny i dalje krevelji na isti način i baljezga jednake gluposti i kad priča nema apsolutno nikakve veze s pameću, a kamoli zabavom. Kad bi trebao ovo iskustvo gledanja usporediti s nečim drugim, onda bi najbolja bila ona s lunaparkom. Ukratko, prvi put je bilo zabavno i smiješno, ali kad se već peti put spuštaš niz isti tobogan, više ti ništa smiješno, a bogme niti zabavno. 

Na kraju sam se od muke smijao glumi sirote Kaye Scodelario koja je toliko uzdisala da sam pomislio kako jadna ne može disati u onom stisnutom korzetu ili možda vježba za ulogu u nekom mekom porniću. Depp je glumački djelovao daleko bolje i uvjerljivije u svojoj kompjuterski pomlađenoj verziji (!) dok ću Bardema zapamtiti po kosi koja se lelujala kao da je spravljena od paučine i konstantno krvarećim usta koja ukazuju na gadan slučaj paradontoze u pirata.

To je to, svirajte kraj. Njihove gluposti izazivaju moje glupe konstatacije. Ovo više nema apsolutno nikakvog smisla. Kužim da se i dalje na kinoblagajnma zgrću ogromne pare s ovom već olinjalom franšizom, ali...nemojte više, molim vas. Johnny, ostavi se boce prijatelju i počni opet glumiti. Sve ćemo ti oprostiti.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti