Zabava

tradicija

Omiš: Premijerno prikazana epizoda dokumantarne serije o klapskoj pismi

Omiš: Premijerno prikazana epizoda dokumantarne serije o klapskoj pismi

U petak, 14. srpnja u 21 h u Omišu je u programu Festivala dalmatinskih klapa premijerno prikazana jedna od epizoda dokumentarne serije “KLAPSKA PJESMA – OD KONOBE DO SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE”

Iako je vjetar spriječio prikazivanje na predviđenoj lokaciji uz more na nasipu Toreta, te se prikazivanje održalo u kongresnoj dvorani hotela Plaža, to nije spriječilo mnogobrojne gledatelje koji su uživali u zanimljivoj priči o prvim godinama Festivala začinjenoj s arhivskim kadrovima Omiša i drugih dalmatinskih gradova u kojima se njegovala klapska pjesma u posljednjih 50-tak godina.

G. Mijo Stanić, ravnatelj Festivala, u uvodnoj riječi ispričao je kako je uopće nastala ideja o serijalu:

„…Željeli smo obilježiti 50 obljetnicu Festivala i ovo je bio još jedan način na koji smo to napravili, uz otvaranje muzeja Festivala Dalmatinskih Klapa i objavljivanje Monografije. Gosp. Damir Šarac i ja smo išli smo na sastanak u HRT u Zagreb s idejom da napravimo nekakvu emisiju, odnosno dokumentarni film o 50 godina omiškog festivala, jer smo vjerovali da imaju dovoljno materijala budući da je HRT ovdje prisutan još od drugog omiškog Festivala. Ispostavilo se da toga ima puno više, da se može napraviti cijeli serijal od sedam nastavaka, a priča izlazi iz okvira samog festivala i proširena je na priču o klapskoj pjesmi kao nacionalnoj vrijednosti…“

G. Zvonko Varošanec, scenarist i redatelj dokumentarnog serijala napravio je zaista velik posao koji je uključivao pregled preko 1000 traka iz bogate arhive HRT-a:

„Kad su Mijo i Damir prvi put došli s idejom, nisam ni sanjao da ću sljedećih godinu dana provesti zadubljen u ove materijale slažući slagalicu. Dosta je bilo teško jer prvih 20 godina ništa skoro nemamo, skoro sve je od materijala izgubljeno - nešto sam pronašao u informativnim emisijama, nešto u emisijama o narodnim običajima. U prvom nastavku smo pokušali dati opći okvir klapskoj pjesmi, a u drugom nastavku koji se danas prikazuje već pričamo o omiškom festivalu. Nastojali smo objediniti sve što vrijedi o klapskoj pjesmi, pa i izvan Omiša. Snimili smo puno klapa, tamo gdje su i pjevale i nastojali ih uhvatiti u ležernoj atmosferi i na njihovom području. Uspjeli smo uhvatiti i gospodina Edvarda Tudora, koji je bio najdugovječniji umjetnički ravnatelj Festivala, tako da ima stvari koji će biti vrijedne za buduće naraštaje…“

Dokumentarni serijal u sedam nastavaka “KLAPSKA PJESMA – OD KONOBE DO SVJETSKE KULTURNE BAŠTINE” na HRT-u će se početi prikazivati ove jeseni.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti