Zabava

turneja "super"

Gledali smo Pet Shop Boyse u New Yorku: U Zadru vas čeka - spektakl

Gledali smo Pet Shop Boyse u New Yorku: U Zadru vas čeka - spektakl

U petočlanoj postavi Pet Shop Boys u Zadru će prirediti multimedijski spektakl koji širom svijeta oduševljava i one koji nisu poklonici pop-glazbe.

No, PSB je band koji je daleko nadišao gabarite klasične pop-glazbe i s pravom ih uz Kraftwerk svrstavaju u najveće inovatore suvremenih glazbenih stremljenja,

Nakon dva zagrebačka koncerta 1990. i 2009. godine Pet Shop Boys će po prvi put posjetiti Zadar u subotu, 12. kolovoza. Na jedinom nastupu u cijeloj regiji bend će izvesti repertoar iz kompletne karijere, kao i pjesme s aktualnog albuma 'Super'.

Turneju 'Super' osmislili su Es Devlin, dugogodišnji dizajner sastava, i koreografkinja Lynne Page, a live elemente kreirali su zajedno sa Stuartom Priceom koji je producirao album 'Super'. Nakon premijere prošlog ljeta na rasprodanoj sezoni u londonskom Royal Opera Houseu ugledni The Independent opisao je to kao nastup koji objedinjuje visoku kulturu, klupsku kulturu, kazalište, kino, političku satiru i neviđeni show s laserima.

Pogledao sam show u Madison Square Gardenu u New Yorku i mogu potvrditi da Zadrane i njihove goste uistinu čeka spektakl. Premda show neće biti toliko intenzivan kao njihov nastup u zagrebačkom Domu Dražena Petrovića 2009. godini, petočlana stage postava banda uz izvrsne scenske efekte zacijelo će pokazati zašto su i 32 godine nakon objavljivanja prvijenca jedan od najvažnijih pop-bandova današnjice.

Više od tri desetljeća Pet Shop Boys inovatori su modernih nastupa koji u svoju produkciju uključuju multimediju i teatralne elemente, a radili su s imenima kao što su Derek Jarman, Zaha Hadid i Sam Taylor-Johnson.

Prvi put u Zagrebu nastupili su 14. svibnja 1990. predstavljajući jedan od ponajboljih albuma karijere 'Behaviour'. Show se mogao pogledati na DVD-u 'Performance'. Drugi put u Zagrebu su nastupili 29. studenog 2009., a kako je tada bilo može se pogledati na DVD-u 'Pandemonium' koji se nalazi u paketu s istoimenim CD-om. Osim toga, PSB izdali su još jedan live album – 'Concrerte' 2006. godine.

Neil Tennant i Chris Lowe čine najuspješniji duo u cijeloj glazbenoj povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Od potpisivanja za Parlophone Records 1985. godine čak 42 njihova singla ušla su na nacionalnu top 30 ljestvicu, 22 singla našla su se među najboljih 10, a četiri na prvom mjestu. Izdali su 13 studijskih albuma od koji su svi bili na top 10 ljestvici i listama najboljih albuma diljem svijeta. Godine 2000. primili su Ivor Novello nagradu za izniman doprinos britanskoj glazbi, a na BRIT Awards ceremoniji 2009. dobili su priznanje za izniman doprinos glazbi.

Kao autori glazbe, remikseri i producenti, Tennant i Lowe surađivali su, remiksirali ili skladali za imena kao što su Dusty Springfield, Lady Gaga, Liza Minnelli, Madonna, David Bowie, Blur, Yoko Ono, The Killers i Girls Aloud. Prošle je godine Billboard magazin proglasio Pet Shop Boys najboljom dance grupom u posljednja četiri desetljeća, a početkom prošle veljače dobio je NME Godlike Genius nagradu.

Premda ne produciraju hitove kao u osamdesetima i devedesetima, Pet Shop Boys na svakom novom albumu imaju inovativne i potentne skladbe kojima dokazuju kako su, zapravo, profilirali pop-glazbu nadgradivši njezinu tradicionalnu frivolnost priliččno ozbiljnim umjetničkim zahvatima.

Cijena ulaznica je 220 kuna, dok će na dan koncerta porasti na 250 kuna. U prodaju će biti pušten i limitirani broj od svega 200 VIP ulaznica po cijeni od 350 kuna. One su dostupne na svim prodajnim mjestima Eventima i online.


Reci što misliš!