Zabava

od 11. do 13. kolovoza

Još je samo deset dana do početka 58. Saljskih užanci

Još je samo deset dana do početka 58. Saljskih užanci
Luka Dubroja

Jedna od najboljih ljetnih fešti na Jadranu jesu Saljske užance u Salima na Dugom otoku, gdje možete vidjeti i uživati u jedinstvenoj Tovarećoj mužiki.

I pjesma kaže kako svako malo misto na Jadranu svoju feštu ima, no Saljske užance koje se u tjednu prije Vele Gospe, od 11. do 13. kolovoza održavaju u Sali na Dugome otoku, sasvim su drugi par rukava kada se radi o feštama.

Ono što Sali čini posebnim ne samo u Hrvatskoj, već i na Mediteranu, jest nastup jedinstvene Tovareće mužike. Njezini članovi kroz tri dana prolaze selom, stvarajući glazbu na volovskim rogovima, uz performans duboko ukorijenjen u tradiciji, običajima i nekim prošlim vremenima.

Sve počinje u srijedu, kada Saljani odlaze u Zadar i pozivaju Zadrane i njihove goste u Sali. U četvrtak se otvara fešta, a petak je rezerviran za ribarsku noć, dok se subotom u uvali Dumboka ukrašavaju barke i tako ukrašene vraćaju u saljski porat. Tijekom svih dana Tovareća mužika nastupa u mjestu predstavljajući svoju jedinstvenu muziku Saljanima i njihovim gostima.

Poseban doživljaj je Budnica, koju Mužika izvodi u nedjelju ujutro, a koja odjekuje uspavanim selom te budi i zadnje spavače.

52. Saljske užance, 7. kolovoza 2011.(foto:Saša Čuka) 52. Saljske užance, 7. kolovoza 2011.

Po završetku utrke slijedi dodjela prigodnih nagrada za najbržeg tovara (npr. pršut), kao i za najtrišćenijeg (najljenijeg) tovara, onoga koji je zadnji došao na cilj. Za svoj pothvat najljeniji tovar i njegov vlasnik dobivaju zasluženo priznanje – diplomu.

Nakon trke slijedi posljednji nastup Tovareće mužike, koji završava kupanjem svirača u saljskom portu. U večernjim satima slijedi zabava za sve posjetitelje.

Program

SRIJEDA 9. kolovoza:
Svečano predstavljanje Saljskih užanci u Zadru u kasnim večernjim satima

PETAK 11. kolovoza:
19h: Svečano otvorenje 58. Tradicionalnih Saljskih užanci
20h: Kuhanje brudeta uz duo Dalmatico
21h: Vaterpolo – susret titana
22h: Elvis Presley Tribute Band + DJ Crazy Sonny

SUBOTA 12.kolovoza:
18h: dječje igre u Saljskom polju
21h: Saljska noć – iluminacija porta, brodova i kaića
22h: Vatra + Zaratino Band

NEDJELJA 13. kolovoza:
7h: Budnica po Salima
18h: LVIII. Tradicionalne Trke tovarov i svečano zatvaranje Saljskih užanci
22h: The Strings & LiLi Gree + DJ Troxy

Vidimo se u Salima!


Reci što misliš!