Zabava

tamo gdje tužba počinje

Neisplaćeni honorari doveli do razlaza u Crvenoj jabuci, bivši članovi razmišljaju o tužbi

Neisplaćeni honorari doveli do razlaza u Crvenoj jabuci, bivši članovi razmišljaju o tužbi
Marko Lukunić/PIXSELL

'Tamo gdje ljubav počinje' stari je hit Crvene jabuke koji bi se ovih dana mogao nazvati 'Tamo gdje tužba počinje'.

Naime dio bivših članova benda razmišlja o tome da Dražena Žerića Žeru, frontmena grupe i jedinog preostalog člana iz originalne postave, prijavi Hrvatskoj glazbenoj uniji (HGU), a nije isključeno da stvar završi i na sudu, kako doznajemo, zbog neisplate honorara za velik broj odrađenih gaža

Početkom prošlog mjeseca bend je ostao bez Darka Jelčića Cunje, koji je uz Žerića jedini bio od samog početka u bendu. Jelčić je tada medijima kazao da je otjeran, a Žerić je konstatirao da nije i da je mogao ostati. Razlozi razlaza nisu bili objašnjeni. S vremenom je isplivalo to da je u pitanju novac, a prema Jelčićevoj tvrdnji, Žera nije poštovao ono što se dogovorilo.

O kolikim dugovima je riječ, Jelčić na upit tportala nije želio odgovoriti. Potvrdio je samo da oni postoje i da se dugo vuku. Neslužbeno doznajemo da se radi o velikom broju gaža i ozbiljnom novcu.

"To je bio jedan od razloga za razlaz, ali bilo je tu još i umjetničkih razloga te vrijeđanja. Međutim, ponavljam, nisam otišao - ja sam iz benda otjeran. Tjeralo me se na vrlo perfidne načine zadnjih osam, devet godina, a posebno zadnjih godinu dana. O tome koliki su dugovi, ne želim govoriti jer se oni moraju još točno utvrditi. Činjenica je da postoje prema još trojici, četvorici bivših članova. Razmišljam o raznim pravnim koracima i prijavi nadležnim institucijama. Žera smatra da je Crvena jabuka njegov bend, a on čak nije bio ni njegov osnivač. Prije osam godina preuzeo je upravljanje bendom i od tada se takve situacije i događaju. Dok sam ja vodio i organizirao između sedamsto i osamsto koncerata, toga nije bilo", kazao je Jelčić.

Žerić je na prozivke bivšeg kolege, s kojim je proveo 32 godine u bendu, samo kratko putem SMS-a odgovorio da "nema komentara".
Andrej Babić, tajnik HGU-a, za tportal je kazao kako je priča oko neisplate honorara u Crvenoj jabuci bila potegnuta i prije godinu dana i da je tada Jelčić nastavio svirati.

"Kako su riješili situaciju, ne znam. Za sada nismo zaprimili nikakvu prijavu. Na jesen će HGU svim članovima poslati pismo, a moguće i šprancu ugovora te bi bilo dobro da ga članovi benda između sebe potpišu kako ne bi dolazilo do problema. Kao institucija možemo sugerirati kako bi nešto trebalo urediti, ali ne možemo narediti da to tako i bude", pojasnio je Babić.

Upitan koliko su česti takvi slučajevi na domaćoj glazbenoj sceni, Babić odgovara kako - ako i dođe do takvih slučajeva - sve biva riješeno unutar samog benda.

"Nismo imali prijava po tom pitanju. Znam da su Jelčić i neki bivši članovi zatražili kopije nekih ugovora koji su prošli kod nas i mi smo ih dali. U svakom poslu i svakoj branši ima toga, pa bude i među glazbenicima, ali oni to onda riješe između sebe. Ono što nam se događa to je da glazbenici ne budu plaćeni od organizatora. To se dogodi, recimo, jednom mjesečno. Ali i takve situacije se brzo riješe. S obzirom na broj gaža, tu bih govorio o zanemarivoj brojci", zaključio je Babić, piše Tportal.


Reci što misliš!