Biznis

transakcije

Hrvatski Telekom poslao u inozemstvo 1,86 milijardi kuna

Hrvatski Telekom poslao u inozemstvo 1,86 milijardi kuna

Hrvatski Telekom u posljednjih nekoliko tjedana, kroz dvije transakcije, poslao je u inozemstvo 1,86 milijardi kuna

Hrvatski Telekom u posljednjih nekoliko tjedana, kroz dvije transakcije, poslao je u inozemstvo 1,86 milijardi kuna.

Prvo su kupili obveznice Deutsche Telekoma (DT) u iznosu od 125 milijuna eura, da bi nakon toga kupili Crnogorski Telekom za 123,5 milijuna eura.

Iako ovih dana uglavnom možemo čitati hvalospjeve o novoj akviziciji i širenju u regiji, dio malih dioničara vrlo je nezadovoljan ovim potezima jer smatraju da Deutsche Telekom izvlači novac iz kompanije, umjesto da višak gotovine isplati kroz dividendu. Kažu da su time oštećeni mali dioničari, ali i mirovinski fondovi.

Hrvatski Telekom posudio Deutsche Telekomu 125 milijuna eura uz kamatu blizu nule

Hrvatski telekom posljednjih dana prošle godine objavio je da je kupio obveznice Deutsche Telekoma u iznosu od 125 milijuna eura, koje dospijevaju 2020. godine. Istovremeno je najavljeno da će HT kupovati i komercijalne zapise DT-a ovisno o raspoloživim sredstvima, u iznosu do 150 milijuna eura.

"Oba ulaganja poduzimaju se u cilju efikasnijeg upravljanja novčanim sredstvima unutar nepromijenjene politike ulaganja Društva, a s obzirom na trenutno stanje kamatnih stopa na tržištu", naveli su iz HT-a u obavijesti na Zagrebačkoj burzi.

A to HT-ovo "upravljanje novčanim sredstvima" s obzirom na stanje kamata na tržištu, rezultiralo je time da će DT novac dobiti praktički besplatno.

Naime, kamata na obveznice koje će DT plaćati kvartalno iznosi EURIBOR + 0,35 posto godišnje. S obzirom na to da je EURIBOR, odnosno europska međubankarska kamatna stopa, negativna i iznosila je krajem prošlog tjedna -0,327 posto, kamata na te obveznice, prema sadašnjem stanju kreće se blizu nule.


Reci što misliš!