Biznis

neće ići

Odbijenica: Sud nije prihvatio Khanov zahtjev za isplatu 640 tisuća kuna nagrade!

Odbijenica: Sud nije prihvatio Khanov zahtjev za isplatu 640 tisuća kuna nagrade!
Dino Stanin/PIXSELL

Smijenjeni stečajni upravitelj podnio je zahtjev da mu se odredi nagrada za vođenje stečaja i prihvaćanje stečajnog plana, a Trgovački sud mu je zahtjev odbio jer je nesavjesno i neuredno obavljao svoju dužnost

Donedavni stečajni upravitelj Nauta Lamjane Alein Khan je prije tjedan dana podnio zahtjev Trgovačkom sudu Zadar da mu se obračuna nagrada za vođenje stečaja u razdoblju od travnja 2014. godine pa do usvajanja stečajnog plana koncem prosinca prošle godine. Visoki trgovački sud je, naime, 20. prosinca odbacio žalbe na taj plan čime je on postao pravomoćan, a Khan je sudu podnio obračun za isplatu njegove naknade u iznosu od 795 tisuća kuna umanjen za 155 tisuća kuna za ranije primljeni predujam nagrade.

Sutkinja Tina Grgas je detaljno obrazloživši postupak prema kojem je stečajni plan postao pravomoćan primjenom odredbi starog stečajnog zakona, navela i zbog kojih sve razloga Khanu ne pripada tražena naknada. Khan je zahtjev podnio kad je na snazi novi stečajni zakon, a budući da je plan usvojen prema starom zakonu važe i odredbe prema kojima stečajni upravitelj nema pravo na nagradu ako je razriješen zbog nesavjesnog obavljanja dužnosti. Osim toga Khan nije pokrenuo izradu stečajnog plana u roku koji mu je odredila skupština vjerovnika u srpnju 2015. godine.

Khan je razriješen dužnosti 25. studenog prošle godine zbog “nesavjesnog i neurednog obavljanja svoje dužnosti” pa zato “prema ocjeni ovog suda nema pravo na nagradu”.

Inače sudski vještak Josip Klišmanić, koji je dobio zadatak analizirati poslovanje Nauta Lamjane za vrijeme dok je Khan bio stečajni upravitelj, zatražio je produljenje roka za izradu pisanog nalaza i mišljenja koje je istekao još prije mjesec dana. Klišmanić, naime, nije dobio svu potrebnu dokumentaciju.

Sutkinja Grgas nam je uz to pojasnila da “ako se nalazom utvrdi da je stečajni upravitelj stekao korist bez osnove, sud bi prije zaključenja stečaja naložio stečajnom upravitelju vraćanje u stečajnu masu stečenog bez osnove, te bi se nalaz proslijedio nadležnim državnim tijelima (ŽDO) na daljnje postupanje po istom.”

Dakle ne samo što Khan nije dobio nagradu za vođenje stečaja Nauta Lamjane nego može biti i prijavljen državnom odvjetništvu ako se utvrdi da je za ove dvije i pol godine “stekao korist bez osnove” bilo preko putnih naloga, dnevnica, ili ugovaranja poslova za Nauta Lamjanu.


Reci što misliš!